Site icon marta-gotuje.pl

Muffinki z jagodami i kruszonką

Muffinki z jagodami to delikatna modyfikacja przepysznych babeczek ze śliwkami. Kiedy zobaczyłam kończące się już jagody wiedziałam, że nie mogą się zmarnować i muszę wykorzystać je do czegoś pysznego : ) Polecam!



Składniki (6 dużych foremek lub 8 mniejszych ):

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. W drugiej misce jajko roztrzepać z kefirem, olejem i startą skórką z pomarańczy lub cytryny. Dodać jagody i przelać do suchych składników, krótko wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Przełożyć do foremek na muffinki, posypać kruszonką z poniższego przepisu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut w zależności od wielkości foremek, sprawdzić patyczkiem, po wyjęciu ze środka babeczki nie może on być oblepiony ciastem.

Smacznego!

Składniki na kruszonkę:

Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z masłem i palcami utrzeć kruszonkę.





Exit mobile version