Kontakt

blog kulinarny

Muffinki z jagodami i kruszonką

Muffinki z jagodami to delikatna modyfikacja przepysznych babeczek ze śliwkami. Kiedy zobaczyłam kończące się już jagody wiedziałam, że nie mogą się zmarnować i muszę wykorzystać je do czegoś pysznego : ) Polecam!


muffinki-z-jagodami

Składniki (6 dużych foremek lub 8 mniejszych ):

  • 150 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub z 1 cytryny
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 100 ml kefiru (opcjonalnie maślanki lub jogurtu naturalnego)
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 200 g jagód

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. W drugiej misce jajko roztrzepać z kefirem, olejem i startą skórką z pomarańczy lub cytryny. Dodać jagody i przelać do suchych składników, krótko wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Przełożyć do foremek na muffinki, posypać kruszonką z poniższego przepisu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut w zależności od wielkości foremek, sprawdzić patyczkiem, po wyjęciu ze środka babeczki nie może on być oblepiony ciastem.

Smacznego!

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g masła

Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z masłem i palcami utrzeć kruszonkę.


muffinki-z-jagodami-i-kruszonka


muffiny-z-jagodami-i-kruszonka



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 23 sierpnia, 2016
Kategorie: Babeczki, Ciasta, Muffinki

18 komentarzy

  1. Majka

    Piękne i na pewno tak samo niebiańsko pyszne jak te ze śliwkami 😉 Żebym to ja mogła jeszcze dostać jagody…

    1. Marta

      U nas też już końcówka, ale jak zobaczyłam i to w przyzwoitej cenie to nie wahałam się ani chwili 🙂

  2. Milena

    O rety bosko wyglądają 🙂 akurat z jagodami nie mam problemu bo mieszkamy pod miastem i za oknem las 🙂

    1. Marta

      Tylko pozazdrościć 🙂

  3. Agata

    Przepyszne muszą być 🙂 uwielbiam i muffinki i jagody a tu mam jeszcze kruszonkę 🙂

    1. Marta

      Tak zwane super trio 🙂

  4. Karo

    O matko i córko jakie cudeńka! u mnie niestety już jagody w kosmicznych cenach, ale chętnie zrobię z malinami 🙂

    1. Marta

      Miałam szczęście i udało mi się upolować w przyzwoitej cenie jak na koniec sezonu 🙂 Daj znać jak wyszły z malinami 🙂

  5. Kuchareczka

    Prezentują się pysznie i wytwornie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Bog

    Do zrobienia uwielbiam z dużą ilością kruszonki 🙂

    1. Marta

      Duża ilość kruszonki obowiązkowa, część jest wyjedzona jeszcze przed pieczeniem… 🙂

    1. Marta

      Małe zawsze szybciej znikają, prawda? 🙂

  7. Michalina

    Super przepis u mnie jagód już nie ma ale wykorzystałam brzoskwinie fajny patent ze skórką z pomarańczy 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Jola

    Przepyszne są polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top