Szybkie ciasto z twarożkiem i borówkami

Przepyszne lekkie, ucierane ciasto z owocami i serową warstwą na pewno przypadnie Wam go gustu. Bardzo szybkie do przygotowania idealnie sprawdzi się do weekendowej kawy : ) Borówki możecie zastąpić innymi owocami np. malinami lub jagodami. Polecam!!!


ciasto-z-serkiem-i-borowkami
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 60 g masła
  • nieciałe 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8g)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%

Masło dokładnie utrzeć mikserem wraz z cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dodawać po jednym jajku dalej ucierając do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować. Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki – mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną na przemian z kwaśną śmietaną i delikatnie mieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę, przygotować serowe nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g zmielonego twarogu półtłustego w temp. pokojowej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 300 g borówek lub malin, jagód

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować poza owocami. Przełożyć delikatnie na przygotowaną masę, na wierzchu ułożyć owoce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!


ciasto-ucierane-z-owocami
 


ciasto-z-twarozkiem-i-owocami
Inspiracja 

Komentarzy: 28

  1. Renia
    21 sierpnia 2016 / 14:29

    Cudnie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      21 sierpnia 2016 / 21:14

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Kinga
    21 sierpnia 2016 / 14:35

    Uwielbiam ucierane ciasta, więc chętnie się skuszę, bo zdecydowanie przyciąga wzrok 😊

    • Marta
      Autor
      21 sierpnia 2016 / 21:14

      Polecm wypróbować, pycha 🙂

      • Kinga
        23 sierpnia 2016 / 15:07

        Pyszne było polecam 🙂

        • Marta
          Autor
          23 sierpnia 2016 / 23:21

          Super, dzięki za informację 🙂

  3. Alice
    21 sierpnia 2016 / 14:36

    W wersji z twarogiem jeszcze nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 sierpnia 2016 / 21:14

      Fajna odmiana 🙂

  4. Majka
    21 sierpnia 2016 / 15:40

    Jesteś niemożliwa 🙂 Przepis za przepisem 🙂 A ja tu właśnie robię kolejną porcję muffinek ze śliwkami 🙂 To ciasto koniecznie do zrobienia jako kolejna słodkość 😉

    • Marta
      Autor
      21 sierpnia 2016 / 21:17

      Czasem mam takie fazy, że mogę piec ze 3 słodkości jednego dnia zwłaszcza w weekendy 🙂 a jak akurat dzieci u Dziadków to nawet na bieżąco jest czas to opublikować 🙂

  5. Karo
    21 sierpnia 2016 / 23:01

    Ojjj moje smaki 🙂 szkoda, że dziś niedziela i nie miałam borówek gdzie kupić ale co się odwlecze to nie uciecze 🙂

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2016 / 23:05

      Mam nadzieję, że udało się przygotować? 🙂

      • Karo
        23 sierpnia 2016 / 19:00

        Było było i w smaku obłędne 🙂 chyba mnie na stałe przekonalaś do ucieranych ciast, bo przeważnie traktowałam je jak już nie ma co upiec niech będzie ucierane 🙂

        • Marta
          Autor
          23 sierpnia 2016 / 23:22

          Bardzo się cieszę, że zmieniłaś zdanie 🙂

  6. MO
    22 sierpnia 2016 / 10:46

    Przepyszne jest, takie mięciutkie fajnie że nie za suche bo tego nie lubię 🙂 i dodatek borówek pyszka :)))

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2016 / 23:05

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Ela
    22 sierpnia 2016 / 18:15

    Zrobiłam bez twarożku bo nie miałam, ale jest pyszne!!! jako owoce dałam drobno pokrojone brzoskwinki 🙂

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2016 / 23:05

      Dobrze wiedzieć, że bez twarożku nadal jest pyszne 🙂 w wersji z brzoskwiniami jeszcze nie robiłam 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2016 / 23:22

      Zdecydowanie 🙂

  8. Matysia
    10 września 2016 / 22:32

    Ciasto przepyszne super połączenie i nigdy nie jadłam wcześniej ciasta z borówkami, fajnie smakują na ciepło 🙂

    • Marta
      Autor
      11 września 2016 / 23:43

      To prawda, zupełnie zmieniają swoje oblicze 🙂

  9. Milena
    29 września 2016 / 11:27

    Wspaniały przepis! robiłam z malinami bo borówki już nie na moją kieszeń ale też mogę polecić fajnie pasują 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:44

      Dziękuję za rekomendację, super że posmakowało 🙂

  10. KInia
    3 sierpnia 2017 / 18:37

    Ciasto jest przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2017 / 22:02

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Ola
    6 sierpnia 2017 / 14:51

    Mniam!

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2017 / 23:54

      Miło mi, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 + 5 =