Słodki szarpany omlet – Kaiserschmarrn to specjał z Tyrolu, który z powodzeniem przygotujecie w domowej kuchni. Idealny na śniadanie, ale także jako deser. Prosty do przygotowania, mogłabym jeść go bez końca, ten smak nigdy się nie nudzi : ) Zamiast śliwek sprawdzą się również inne owoce jak morele, brzoskwinie, a nawet jabłka. Polecam!!!
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oleju
- cukier puder do dekoracji
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę. Połączyć z pianą z białek, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać przesianą mąkę i rodzynki, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i olej. Wylać masę jajeczną i smażyć pod przykryciem aż się zetnie. Kiedy spód będzie przypieczony, podzielić omlet drewnianą łopatką na małe kawałki i przewrócić je na drugą stronę, aby się dosmażyły. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Składniki na karmelizowane śliwki:
- 3 śliwki
- 1 łyżka brązowego cukru
Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, przekroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wsypać brązowy cukier, dodać śliwki, smażyć na średnim ogniu, aż owoce się skarmelizują i puszczą sok.
Smacznego!
Inspiracja “Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą”