Site icon marta-gotuje.pl

Pączusie serowe

Od dawna zabierałam się do przygotowania pączusiów serowych, ale zawsze było coś pilniejszego ; ) Zmotywował mnie dopiero przepis, znaleziony w książce „Kuchnia polska” . Pączusie serowe należą do moich ulubionych, ale po raz pierwszy przygotowywałam je samodzielnie i od razu się udały. Szybkie do przygotowania, najlepsze smakują jeszcze lekko ciepłe. Idealne na tłusty czwartek i ostatki, ale nie tylko, bo zawsze smakują równie pysznie : ) Polecam!


Składniki na ok 60 sztuk:

Ser zmielić maszynką i dodać pozostałe składniki (poza cukrem pudrem). Wyrobić ciasto. Nie przejmować się, że jest klejące, nie podsypywać za dużo mąką. Aby łatwiej było formować z niego kuleczki przygotowałam małą miskę z wodą i każdorazowo zwilżałam dłonie. W garnku lub brytfannie rozgrzać olej i na średnio gorący tłuszcz wrzucać ostrożnie pączusie. Smażyć je z obu stron na złoty kolor i układać na papierowym ręczniku, aby obciekły z tłuszczu.

Osuszone posypać cukrem pudrem.

Smacznego : )

Exit mobile version