Site icon marta-gotuje.pl

Pasta tikka

Jak wiecie bardzo lubię kuchnię indyjską, więc kiedy ciekawy przepis wpadnie mi w oko muszę przygotować go niezwłocznie, bez względu na wcześniejsze plany : ) Przepis na pastę tikka pochodzi z książki „Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy”. Jest to bardzo pikantna, wyrazista i aromatyczna mieszanka przypraw, smażona w oleju. Przy jej użyciu możemy wyczarować wiele pysznych posiłków, o czym przekonacie się w kolejnym poście ; ) Pastę można przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce, przez ok. 4 tygodnie.



Składniki (na słoik o pojemności ok 460 ml): 
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka suszonej, sproszkowanej mięty (np. z herbaty miętowej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
  • 150 ml octu winnego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Ziarna kolendry i kuminu rozdrobnić w moździerzu, młynku bądź przełożyć do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa ; ) Dodać pozostałe składniki, poza olejem i dokładanie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, dodać mieszankę i smażyć przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka i dokładnie zamknąć. Przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

Smacznego : )

Exit mobile version