Pasta tikka

Jak wiecie bardzo lubię kuchnię indyjską, więc kiedy ciekawy przepis wpadnie mi w oko muszę przygotować go niezwłocznie, bez względu na wcześniejsze plany : ) Przepis na pastę tikka pochodzi z książki „Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy”. Jest to bardzo pikantna, wyrazista i aromatyczna mieszanka przypraw, smażona w oleju. Przy jej użyciu możemy wyczarować wiele pysznych posiłków, o czym przekonacie się w kolejnym poście ; ) Pastę można przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce, przez ok. 4 tygodnie.


Indyjska pasta tikka

Składniki (na słoik o pojemności ok 460 ml): 

  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka suszonej, sproszkowanej mięty (np. z herbaty miętowej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
  • 150 ml octu winnego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Ziarna kolendry i kuminu rozdrobnić w moździerzu, młynku bądź przełożyć do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa ; ) Dodać pozostałe składniki, poza olejem i dokładanie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, dodać mieszankę i smażyć przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka i dokładnie zamknąć. Przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

Smacznego : )

Komentarzy: 16

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2014 / 10:01

      Bardzo aromatycznor i intensywnie 🙂

  1. 31 stycznia 2014 / 21:31

    Również uwielbiam kuchnię indyjską! Wyobrażam sobie ten aromat! 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2014 / 22:32

      Aromat nie do opisania – musisz się skusić 🙂

  2. 1 lutego 2014 / 3:05

    brzmi pysznie, i pikantna, takie właśnie lubię, dobrze że szybko się nie psuje

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2014 / 10:11

      Dokładnie, jest bardzo wyrazista 🙂

  3. 2 lutego 2014 / 23:54

    coś dla mnie!:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2014 / 13:48

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  4. Gaja
    29 kwietnia 2021 / 10:35

    Super aromat! Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam, teraz mogę zrobić samosę.

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2021 / 13:58

      Bardzo mi miło, że przepis się przyda i przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 + 16 =