Site icon marta-gotuje.pl

Pełnoziarniste muffinki z olejem rzepakowym

Wiosna w pełni, więc coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Chyba wszystkie dzieci (i nie tylko) przepadają za muffinkami, są one także idealne, aby zabrać je ze sobą w ramach przekąski, czy drugiego śniadania. Dzisiejszą recepturę możecie potraktować jako przepis podstawowy i modyfikować go według upodobań dodając Wasze ulubione dodatki. U nas tym razem są to czekoladowe groszki i orzechy włoskie. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego bardzo chętnie używam go w mojej kuchni, aby  zahamować wchłanianie cholesterolu i opóźnić procesy starzenia się skóry ; ) Polecam!!!



Składniki (10 sztuk):

Jajko roztrzepać, dodać olej rzepakowy, mleko oraz ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszać. Dodać cukier trzcinowy, ponownie wymieszać. Dodać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladowe groszki i posiekane orzechy włoskie. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniając je do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 20 minut do suchego patyczka.

Smacznego!













Exit mobile version