Kontakt

blog kulinarny

Pełnoziarniste muffinki z olejem rzepakowym

Wiosna w pełni, więc coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Chyba wszystkie dzieci (i nie tylko) przepadają za muffinkami, są one także idealne, aby zabrać je ze sobą w ramach przekąski, czy drugiego śniadania. Dzisiejszą recepturę możecie potraktować jako przepis podstawowy i modyfikować go według upodobań dodając Wasze ulubione dodatki. U nas tym razem są to czekoladowe groszki i orzechy włoskie. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego bardzo chętnie używam go w mojej kuchni, aby  zahamować wchłanianie cholesterolu i opóźnić procesy starzenia się skóry ; ) Polecam!!!


Muffinki-pełnoziarniste

Składniki (10 sztuk):

  • 1 jajko (wielkość L)
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 – 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 135 g mąki tortowej
  • 65 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 graham
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g czekoladowych groszków lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • 20 g orzechów włoskich

Jajko roztrzepać, dodać olej rzepakowy, mleko oraz ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszać. Dodać cukier trzcinowy, ponownie wymieszać. Dodać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladowe groszki i posiekane orzechy włoskie. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniając je do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 20 minut do suchego patyczka.

Smacznego!


Muffiny-przepis-podstawowy


Babeczki-przepis-podstawowy


Muffinki-przepis


Babeczki-przepis

logo-pokochaj-olej-rzepakow



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 kwietnia, 2016
Kategorie: Babeczki, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Muffinki

26 komentarzy

  1. Aga

    WYglądają pysznie, chętnie zrobię, bo pełnoziarnistych jeszcze nie jadłam 🙂

    1. Marta

      Polecam, pyszne tradycyjne muffinki w trochę uzdrowionej wersji 🙂

  2. Majka

    Must have na weekend 😉 Koniecznie!!!

    1. Marta

      Nie ma z nimi dużo pracy, a efekt super i ta chrupiąca skórka.. całego weekendu mogą nie przetrwać 🙂

        1. Marta

          Super, że posmakowały 🙂

  3. Miki

    Wyglądają pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu 🙂

  4. monika

    Bardzo smaczne, nie miałam orzechów włoskich więc dałam laskowe i też polecam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały, a dodatki można oczywiście wymieniać wg upodobań, albo tego co mamy akurat pod ręką 😉

  5. Jola

    Obłędne! takie proste (dzieciaki same mieszały 🙂 a takie pyszne dziękujemy 🙂

    1. Marta

      Miło czytać, że posmakowały i dzieci się zaangażowały w przygotowania 🙂

  6. Laura

    Super przepis, rzadko komentuję, ale często korzystam zwłaszcza z tych z przeznaczeniem dla dzieci i nigdy się nie zawiodłam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  7. Minka

    idealnie takie jak lubię 🙂 a sama nigdy nie mogłam odtworzyć tego smaku w domu 🙂 super!!!

    1. Marta

      Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂 pozdrawiam!

  8. Iwka

    Pyszne są chętnie wypróbuję z owocami mniam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  9. Kinia

    Przepyszne wyszły 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  10. Ala

    Super przepis pięknie wyszły jak u Pani 🙂 dzieci zachwycone 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top