Dietetyczny sernik

Chyba się jeszcze nie zdarzyło, abym odmówiła komuś zjedzenia kawałka sernika ; ) Nazwa dietetyczny nie powinna Was odstraszać, bo w smaku zupełnie nie czuć, że jest “zdrowy” ; ) Często do niego wracam, ale zawsze znika tak szybko, że trudno go sfotografować… Składniki są akurat tak dobrane, że jeśli macie ochotę na jedną skromną porcję wystarczy podzielić poniższe ilości przez 3 i otrzymacie świetną małą przekąskę z czego sama chętnie korzystam : ) Przepis podejrzany u Oli : ) Polecam!!!


dietetyczny-sernik

Składniki (keksówka):

  • 600 g twarogu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 całe jajka (wielkość L)
  • 3 białka
  • 1 łyżka kakao
  • 6 łyżek cukru trzcinowego (lub ksylitolu)
  • opcjonalnie sok z cytryny lub pomarańczy

Twaróg zblendować z jogurtem, jajkami i białkami. Masę podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać 3 łyżki cukru trzcinowego i kakao, wymieszać. Do drugiej dodać pozostałe 3 łyżki cukru oraz sok z cytryny, wymieszać. Masy przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wymieszać między sobą (można również postępować jak przy cieście zebra dla uzyskania podobnego efektu ; ). Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez ok. 40 minut, studzić w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce (wg mnie schłodzony smakuje najlepiej ; ).

Smacznego!

Komentarzy: 61

  1. Misia
    19 kwietnia 2016 / 9:44

    Wygląda pysznie 🙂 ten kawałek ze zdjęcia jest z tej małej porcji?

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2016 / 9:51

      Dziękuję 🙂 tak, ten kawałek jest częścią małej porcji, którą piekę w naczyniu żaroodpornym, więc jest niższe niż z keksówki 🙂

      • Misia
        19 kwietnia 2016 / 9:53

        O dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 🙂 będę właśnie robić tylko dla siebie i całej keksówki bym nie zjadła a taka porcja będzie w sam raz 🙂

  2. 19 kwietnia 2016 / 10:03

    Dietetyczny sernik to coś dla mojej żony! Muszę jej podsunąć ten przepis, chociaż sam nie mam nic wspólnego z kuchnią 😀
    Dzięki Marta i pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2016 / 11:49

      Przepis jest bardzo prosty, więc nawet jak nie masz nic wspólnego z kuchnią na pewno sobie poradzisz, a żona będzie miała pyszną niespodziankę 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Ala
    19 kwietnia 2016 / 12:17

    Wspaniale się prezentuje i na pewno pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2016 / 13:28

      Dziękuję i zapewniam smakuje wyśmienicie 🙂

      • Ala
        20 kwietnia 2016 / 15:48

        Pyszny, nie wytrzymałam :)))

        • Marta
          Autor
          21 kwietnia 2016 / 13:07

          Super, że się skusiłaś 🙂 takiego serniczka nie trzeba sobie odmawiać 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2016 / 13:30

      Bardzo mi miło, mam nadzieję, że się skusisz 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2016 / 13:30

      Zdecydowanie 🙂

  4. Renia
    19 kwietnia 2016 / 14:51

    Mój nowy must have <3

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2016 / 15:46

      Daj znać jak smakowało 🙂

  5. Majka
    19 kwietnia 2016 / 16:34

    Widzę, że błyskawicznie się go robi i na pewno jest pyszniutki 🙂 Koniecznie do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2016 / 15:46

      Idealne podsumowanie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2016 / 15:47

      Mam tak samo 🙂

  6. Megs
    19 kwietnia 2016 / 19:32

    Prosto po pracy leciałam po twaróg i będzie jutro po treningu 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2016 / 15:47

      Po treningu świetna opcja 🙂

  7. 19 kwietnia 2016 / 20:04

    Cudowny serniczek. Oj zjadłabym kawałek 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2016 / 15:48

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  8. Ela
    21 kwietnia 2016 / 12:26

    a twaróg jaki? chudy, półtłusty czy tłusty?

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2016 / 13:04

      U mnie półtłusty, ale z chudym również robiłam i też było ok 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2016 / 12:54

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  9. Edyta
    20 lipca 2016 / 21:46

    Mam pytanie. Może być trochę głupie ale… Twaróg w sensie że ser biały w kostce czy taki wiaderkowy twaróg? Będę wdzięczna za oświecenie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 lipca 2016 / 22:26

      U mnie zawsze twaróg oznacza ser biały w kostce (w innym wypadku zaznaczam, że użyłam np. z wiaderka), ale jeśli masz akurat wiaderkowy twaróg 100% bez dodatków to można również wykorzystać 🙂

  10. Zuzka
    15 listopada 2016 / 23:51

    Przepyszny sernik i dzięki za przejrzyste rozpisanie przepisu bo nigdy nie mialam okazji nic upiec i udało się za pierwszym razem 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 0:54

      Ogromnie mi miło, zwłaszcza jeśli to Twój pierwszy wypiek 🙂

  11. Ala
    8 lutego 2017 / 23:15

    Serniczek wychodzi przepyszny 🙂 proszę o kolejne ciasta w fit wersji 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:11

      Bardzo mi miło 🙂 zapraszam do zakładki z daniami i wypiekami dietetycznymi 🙂

  12. Elwira
    21 lutego 2017 / 12:53

    Bardzo dobry na pewno upiekę ponownie 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:16

      Super, cieszę się, że posmakował 🙂

  13. natala
    9 marca 2017 / 21:57

    Witam
    Czy białka trzeba ubić?

    • Marta
      Autor
      10 marca 2017 / 16:44

      Nie 🙂

  14. Ewka
    15 marca 2017 / 11:40

    Bardzo smaczny wyszedł i duży plus za małą porcję 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2017 / 12:10

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  15. Inga
    20 marca 2017 / 18:59

    Przepyszny jest 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:09

      Miło mi, że posmakował 🙂

  16. Mania
    30 marca 2017 / 17:22

    Jest idealny 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:29

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  17. i
    30 czerwca 2017 / 14:30

    Witam,

    a jak male/duze jest Pani naczynie zaroodporne? pod przykryciem jest pieczone?, wykladane papierem do pieczenia? Rozumiem ze 3 jajka + 3 bialka ( dodatkowo).

    Mam zamiar dzis piec 🙂

    Pozdrawiam,
    i

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2017 / 18:19

      Kawałek ze zdjęcia piekłam akurat w małym naczyniu żaroodpornym, ale przeliczyłam proporcje składników, aby wyszło mi na jeden raz 😉
      Porcja podana w składnikach jest przeznaczona na keksówkę, w której piekę sernik, jeśli wiem, że rodzina będzie jeść go ze mną 🙂 Naczynia żaroodpornego nie wykładam papierem do pieczenia, keksówkę tak 🙂 Dokładnie, potrzebne są 3 całe jajka plus dodatkowo 3 same białka 🙂 Piekę bez przykrycia 🙂 Pozdrawiam 🙂

  18. Gabi
    17 sierpnia 2017 / 18:09

    Wyszedł pysznie !!!!

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:55

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  19. Olqa
    6 października 2017 / 22:30

    Super smakuje i prosto zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:02

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  20. SABINA
    22 grudnia 2017 / 21:03

    Hej, jaki wymiar keksówki?

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2017 / 20:08

      26×12 cm 🙂

  21. Ma
    27 stycznia 2018 / 11:34

    Jakie były wymiary Twojego małego naczynia żaroodpornego?

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2018 / 18:48

      Niestety nie mam chwilo możliwości zmierzyć 🙁 ale składniki podane w przepisie, są na zwykłą keksówkę, więc jeśli masz inną foremkę wystarczy przeliczyć składniki na swoją wielkość 🙂

  22. Niules
    22 lutego 2018 / 12:32

    Przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2018 / 1:15

      Super, że posmakował 🙂

  23. Agnes
    25 marca 2018 / 22:46

    Przepyszny!!!! to chyba moj ulubiony fit wypiek 🙂 moge jesc bez konca co niestety nie jest tez takie pozytywne 😉

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:57

      Super, bardzo mi miło 🙂

  24. DaimosJr
    24 sierpnia 2018 / 21:34

    Ciasto wyszlo pyszne. Natmiast mam jedno pytanie po zmieszaniu skladnikow masa wyszla mi zbyt rzadka zeby ladnie wymieszac mase kakowa z cytrynowa. Najbardziej chcialbym zrobic spod kakaowy a gore cytrynowa.

    Podpowiesz jak moge uzyskac taki efekt? Moze po prostu uzylem zlego twarogu,lub jogurtu…

    • Marta
      Autor
      25 sierpnia 2018 / 11:44

      Super, że posmakowało 🙂 Używam twarogu w kostce (nie z wiaderka) i masa jest wtedy dość zwarta. Powinno się bez problemu udać, żeby na spód wylać kakaową część i przykryć cytrynową tak, aby się nie mieszały. Jogurt można wybrać grecki lub naturalny gęsty, dla poprawy konsystencji 🙂

  25. kasik
    26 października 2018 / 9:19

    Czy to może byś chudy twaróg, czy musi ten bardziej tłusty?

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:24

      Może być chudy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
10 + 18 =