W sobotę miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z marką Galeo organizowanych w Cook Up studio w Warszawie. Tematem przewodnim były „Światowe standardy w domowym wydaniu”, które przybliżał nam Maciej Wawryniuk, doradca kulinarny i szef studia kulinarnego marek Kamis i Galeo.
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/Maciej-Wawryniuk-kamis.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/cook-up-warsztaty.jpg)
Warsztaty rozpoczęła krótka prezentacja dotycząca produktów marki Galeo, która stawia przede wszystkim na wartość cenioną przez Mistrzynie Domowych Kuchni, mianowicie relację ceny do jakości. Wszystkie zioła, przyprawy i mieszanki przypraw są dostępne na miarę budżetu statystycznej rodziny, zachowując przy tym bardzo wysoką jakość składników, bez dodatku glutaminianu monosodowego.
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/Przyprawy-GALEO.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/galeo.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/GALEO-przyprawy.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/marta-gotuje.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/marta-pekalska.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/martagotuje.jpg)
Menu składało się ze znanych światowych dań dostosowanych do ich przygotowania w domowych warunkach, co bardzo mi się podobało. Być może mieliście okazję już spróbować ossobuco, parfait, quiche, kleftiko, vitello tonnato, halaszle, wellington, chinkali, czy piccata alla milanese ? Jestem ciekawa Waszych wrażeń : ) Wśród naszych deserów znalazły się również: suflet, zabajone, crepe suzette oraz baklawa.
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/halaszle-1.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/ossobuco.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/parfait.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/PICCATA-ALLA-MILANESE-.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/VITELLO-TONNATO.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/quiche.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/crepes-suzette.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/baklava.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/baklawa.jpg)
Składniki :
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 200 g mielonej barananiny
- 200 g mielonej wołowiny
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 500 g mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 50 g masła
- pieprz czarny mielony Galeo
- czosnek granulowany Galeo
- natka pietruszki Galeo
- sól
Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodać do mięsa. Doprawić pieprzem
i solą, dodać natkę pietruszki oraz szczyptę czosnku. Wlać 1 szklankę wody (lub bulionu), dokładnie wymieszać. Z mąki, ciepłej wody i roztopionego masła przygotować ciasto. Po wyrobieniu odstawić
je na 20 minut. Ciasto rozwałkować na cienkie placki. Wyciąć krążki o średnicy7-8 cm, na każdym ułożyć farsz i zawijać do góry tak, aby powstał „czubek”. Pierożki gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od momentu wypłynięciu. Jeść tak, aby w pierwszej kolejności wypić powstały w środku każdego chinkali rosół ; )
Smacznego ; )
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/chinkali-przeps.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/chinkali-co-to-jest.jpg)
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/chinkali.jpg)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta na tartę (słodkie) lub słodkiego kruchego ciasta
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego Galeo
- 30 ml białego deserowego wina ( u nas zabrakło ; ))
- 500 g malin
- cynamon Galeo
Ciasto rozłożyć na posmarowanych masłem foremkach do tarty i upiec je w temperaturze
185 stopni. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie wstawić je do kąpieli wodnej
i ucierać je do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec wlać powoli wino nieprzerywając ucierania. Foremki z ciastem do tarty wyłożyć malinami i przykryć kremem. Podawać od razu lub zapiekać wszystko w temp 190 st. w piekarniku z włączoną grzałką przez ok 2 min.Przed podaniem można oprószyć delikatnie cynamonem lub udekorować świeżą miętą.
Smacznego ; )
![fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2016/04/zabajone.jpg)
Zazdroszczę! i miło Cię w końcu zobaczyć :))
Autor
Było super:) przeważnie jestem po tej drugiej stronie aparatu, ale dzięki uprzejmości organizatora mam też fajną pamiątkę 🙂
Pięknie wyglądasz w długich włosach! 🙂
Podbijam 🙂 i do tego wyglądasz tak młodziutko! aż wierzyć się nie chce, że masz dzieci…
Autor
Dziękuję 🙂
Autor
W długich włosach to akurat moja koleżanka Agnieszka, ale przekażę ;))
haha gdzie mam głowę… wiem wiem że masz krotkie i to miałam pisać, ale pomyślałam, że miałaś takie długie i odważyłaś się skrócić i wyszło jak wyszło haha… dobrze, że weekend idzie 😉
Autor
🙂
Wszystko wygląda tak pysznie, że nie wiem na co bym się zdecydowała 🙂
Autor
Właśnie dlatego spróbowałam wszystkiego, poza ossobuco, które się po prostu za szybko skończyło 😉
O rany!😀Ślicznie wyglądasz i te pyszności…Z wymienionych nazw znam tylko suflet(z Twojego bloga, moj ulubiony zresztą). Jestem juz złakniona, mam nadzieję że podzielisz się resztą przepisów…😄
P.S. Gdzie można kupić baraninę?
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 z baraniną mam ten sam problem, ale póki co odwiedzam wszystkie sklepy mięsne w okolicy i pytam, czy mają możliwość, aby jakoś ją sprowadzić 🙂 Słyszałam też, że jest w Makro. Mam nadzieję, że ostatecznie uda się ją zdobyć, a jeśli nie to pewnie zrobię mieszankę tylko wieprzowo-wołową 🙂
Bardzo chętnie bym wzięła udział, świetny temat a Mistrzynie Domowych Kuchni znam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Fajna relacja, miło się czytało 🙂 przyprawy galeo znam ale nie wiedziałam, że to jakieś koneksje z kamisem 🙂 tym lepiej 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
W zabajonym można się zabujać 😉Pyyycha😋
Autor
Mi taka wersja również bardzo bardzo odpowiada 🙂