Czekoladowe ciasteczka bez glutenu

Czekoladowe ciasteczka bez glutenu, które są równie pyszne jak te tradycyjne, a może nawet lepsze! Intensywnie czekoladowe, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku – idealne do kawy, na piknik albo po prostu jako słodka przekąska w ciągu dnia. Czekoladowa ciasteczka są bardzo proste, a do ich przygotowania nie potrzebujemy żadnych „dziwnych” składników. Sprawdzą się zarówno dla osób na diecie bezglutenowej, jak i tych, którzy po prostu kochają domowe wypieki z dużą ilością czekolady. Zawsze się udają, nawet jeśli nie macie dużego doświadczenia z pieczeniem. Polecam!!!

Przepis na czekoladowe ciasteczka bez glutenu

Składniki (35 szt.):

  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady bez glutenu np. Goplana (4 x 90 g)
  • 125 g masła
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 75 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić czekoladowe ciasteczka bez glutenu

Masło roztopić na niewielkim ogniu z 3 tabliczkami posiekanej drobno czekolady. Ostatnią tabliczkę czekolady pokroić na mniejsze kawałki, mniej więcej 1 kostka na cztery części. Jajka (białko i żółtko razem) ubić z cukrem trzcinowym na jasną i puszystą masę, może to potrwać kilka minut. Stopniowo, cienkim strumieniem wlewać czekoladową masę z masłem, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę ryżową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kawałki czekolady, wymieszać do połączenia. Misę z ciastem przykryć i przełożyć do zamrażarki na kilka godzin. Po tym czasie łyżką nakładać porcje ciasta na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180° C (termoobieg) przez 10 minut.

Smacznego!

Uwagi!

Ciasteczek nie pieczemy zbyt długo dzięki temu mają bardziej „brownie’ową” konsystencję. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, należy je pozostawić na blaszce do wystudzenia i stwardnienia.

Do ciasta możemy również dodać orzechy (super pasują laskowe i włoskie), posiekane migdały albo szczyptę soli morskiej na wierzch – wtedy są jeszcze bardziej unikatowe.

Film z przygotowania

Zasubskrybuj mój kanał aby nie przegapić kolejnych przepisów na słodkości, obiady i zdrowe przekąski!

Ciasteczka czekoladowe bez glutenu
Czekoladowe ciasteczka bez glutenu

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na ciasteczka .

Komentarzy: 10

  1. Bezglutenowa Mania
    24 czerwca 2025 / 19:23

    Te ciasteczka to prawdziwy hit 🙂 Nie zgadałabym, że są bezglutenowe, jednak czekolada robi swoje 🙂 Świetny przepis, na pewno wypróbuje nie raz. Dziękuję!

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2025 / 9:12

      Polecam i daj znać jak smakowały 🙂

  2. Aga
    25 czerwca 2025 / 11:03

    Upiekłam, wyszły świetne 🙂

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2025 / 9:12

      Bardzo się cieszę <3

  3. Isia
    25 czerwca 2025 / 15:01

    Kocham takie ciacha, niestety dla mojej figury na jednym nigdy się nie kończy 🙂

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2025 / 9:13

      U mnie tak samo 😀

  4. Kasia
    26 czerwca 2025 / 15:06

    Mniam mniam <3

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2025 / 17:01

      Dziękuję 🙂

  5. Hania44
    27 czerwca 2025 / 14:35

    Ciasteczka są przepyszne! Intensywnie czekoladowe, chrupiące i idealnie bezglutenowe – nikt się nie domyślił. Świetny przepis. 🍪💛

    • Marta
      Autor
      28 czerwca 2025 / 10:34

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 5 =