Czekoladowe ciasteczka bez glutenu, które są równie pyszne jak te tradycyjne, a może nawet lepsze! Intensywnie czekoladowe, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku – idealne do kawy, na piknik albo po prostu jako słodka przekąska w ciągu dnia. Czekoladowa ciasteczka są bardzo proste, a do ich przygotowania nie potrzebujemy żadnych „dziwnych” składników. Sprawdzą się zarówno dla osób na diecie bezglutenowej, jak i tych, którzy po prostu kochają domowe wypieki z dużą ilością czekolady. Zawsze się udają, nawet jeśli nie macie dużego doświadczenia z pieczeniem. Polecam!!!

Przepis na czekoladowe ciasteczka bez glutenu
Składniki (35 szt.):
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady bez glutenu np. Goplana (4 x 90 g)
- 125 g masła
- 4 jajka (wielkość L)
- 250 g cukru trzcinowego
- 75 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jak zrobić czekoladowe ciasteczka bez glutenu
Masło roztopić na niewielkim ogniu z 3 tabliczkami posiekanej drobno czekolady. Ostatnią tabliczkę czekolady pokroić na mniejsze kawałki, mniej więcej 1 kostka na cztery części. Jajka (białko i żółtko razem) ubić z cukrem trzcinowym na jasną i puszystą masę, może to potrwać kilka minut. Stopniowo, cienkim strumieniem wlewać czekoladową masę z masłem, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę ryżową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kawałki czekolady, wymieszać do połączenia. Misę z ciastem przykryć i przełożyć do zamrażarki na kilka godzin. Po tym czasie łyżką nakładać porcje ciasta na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180° C (termoobieg) przez 10 minut.
Smacznego!
Uwagi!
Ciasteczek nie pieczemy zbyt długo dzięki temu mają bardziej „brownie’ową” konsystencję. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, należy je pozostawić na blaszce do wystudzenia i stwardnienia.
Do ciasta możemy również dodać orzechy (super pasują laskowe i włoskie), posiekane migdały albo szczyptę soli morskiej na wierzch – wtedy są jeszcze bardziej unikatowe.
Film z przygotowania
Zasubskrybuj mój kanał aby nie przegapić kolejnych przepisów na słodkości, obiady i zdrowe przekąski!


Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na ciasteczka .
Te ciasteczka to prawdziwy hit 🙂 Nie zgadałabym, że są bezglutenowe, jednak czekolada robi swoje 🙂 Świetny przepis, na pewno wypróbuje nie raz. Dziękuję!
Autor
Polecam i daj znać jak smakowały 🙂
Upiekłam, wyszły świetne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę <3
Kocham takie ciacha, niestety dla mojej figury na jednym nigdy się nie kończy 🙂
Autor
U mnie tak samo 😀
Mniam mniam <3
Autor
Dziękuję 🙂
Ciasteczka są przepyszne! Intensywnie czekoladowe, chrupiące i idealnie bezglutenowe – nikt się nie domyślił. Świetny przepis. 🍪💛
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂