
Przepis na sernik Mojito
[współpraca reklamowa z Lidl Polska]Sernik Mojito inspirowany klasycznym drinkiem dla wszystkich smakoszy i miłośników egzotycznych smaków. Jego orzeźwiający smak, aromat mięty i limonki sprawią, że poczujecie się jak na prawdziwych karaibskich wakacjach. Jeśli marzycie o chwili relaksu na słonecznej plaży, koniecznie wypróbujcie, aby przenieść te wakacyjne wibracje prosto do Waszej kuchni. Sernik Mojito to esencja lata, świeżości i odrobiny słodyczy, idealny na nadchodzące długie, ciepłe wieczory.
Niekwestionowanym królem karaibskich drinków jest rum. To właśnie on, ze swoim bogatym aromatem i niezliczoną ilością odmian, stanowi duszę wielu kultowych koktajli, które kojarzą się z wakacjami i beztroską. Od klasycznego Mojito, przez aromatyczną Piña Coladę, aż po złożone Daiquiri – rum odgrywa w nich główną rolę. Jeśli, tak jak ja, lubicie eksperymentować i i poszerzać swoją wiedzę o alkoholach, koniecznie zajrzyjcie na portal WinnicaLidla.pl. To prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji, gdzie znajdziecie mnóstwo artykułów na temat win i alkoholi. Ostatnio trafiłam tam na bardzo ciekawy artykuł z przepisami na drinki z rumem, który zainspirował mnie do stworzenia dzisiejszego przepisu na sernik. Na WinnicaLidla.pl możecie zarezerwować alkohole z całego świata i odebrać je w sklepie przy okazji codziennych zakupów – nawet już następnego dnia!

Przepis na Sernik Mojito
Spód (tortownica 23 cm):
- 55 g roztopionego masła
- 25 g mąki ryżowej
- 25 g mąki jaglanej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki gryczanej
- 15 g kakao (bez glutenu)
- 45 g cukru
- szczypta soli
*Jeśli nie zależy Wam na wersji bez glutenu wszystkie powyższe mąki można zastąpić 100 g mąki pszennej.
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 175 C (góra-dół).
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego)
- 250 g serka mascarpone
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 40 g skrobii ziemniaczanej
- 5 jajek (wielkość L)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 ml białego rumu
- sok i skórka otarta z limonki
- kilka dużych listków świeżej mięty
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Twaróg, mascarpone, cukier i szczyptę soli wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodać budyń lub skrobię, wymieszać. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Dodać płynną kremówkę, rum, sok i otartą skórkę z limonki, posiekaną miętę. Wymieszać do połączenia. Masę przelać na ostudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić co najmniej kilka godzin w lodówce.
Smacznego!







Wygląda obłędnie! Ten sernik to czysta pokusa aż chce się sięgnąć po kawałek 🙂
Autor
Dziękuję i polecam, bo nieskromnie napiszę, że smakuje tak jak wygląda 🙂
Wow Marta to nie sernik, to dzieło sztuki. Wygląda tak pysznie, że ekran aż pachnie, podeślij trochę 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Super serniczek
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Mniam mniam 🤤
Autor
Dziękuję 🙂