Kontakt

blog kulinarny

Placki ziemniaczane z piekarnika z leczo z pieczonej papryki i cukinii

Chrupiąca zapiekanka ziemniaczana z piekarnika to idealna alternatywa dla cięższych smażonych placków ziemniaczanych. Jeśli zastanawiacie się, czy smakują podobnie od razu uprzedzam, że nie, co nie znaczy, że zapiekanka nie jest równie smaczna ; ) Poza kwestiami zdrowotnymi na jej plus przemawia również szybkość i prostota przygotowania. Pomimo, że smażone placki uwielbiam, oczekiwanie przy patelni na ich przyrządzenie do moich ulubionych już nie należy… ; ) Do zapiekanki idealnie pasuje leczo z cukinii i papryki. Polecam!!!


placki-ziemniaczane-z-piekarnika

Składniki na zapiekankę (forma 33 x 23 cm):

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cebulę pokrojoną w małą kostkę oraz roztrzepane jajka z przyprawami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną 2 łyżkami oleju. Na wierzch masy ziemniaczanej równomiernie wyłożyć pozostałe 3 łyżki oleju. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 45 minut.

Składniki na leczo:

  • 2 duże czerwone papryki
  • cukinia (lub bakłażan)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • sól, szczypta imbiru, szczypta curry, świeża bazylia

Cukinię pokroić w kostkę, posolić, wymieszać z łyżką oleju. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papryki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, również ułożyć na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 25 min. Ostudzić, zdjąć skórę z papryki i pokroić ją w kostkę. Wraz z cukinią przełożyć do garnka i zalać przecierem pomidorowym. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku. Gotować przez chwilę, wymieszać.

Smacznego!

Inspiracja

 

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 kwietnia, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Dodatki, Placuszki, Pozostałe, Wegetariańskie, Zdrowa żywność

30 komentarzy

  1. Jaga

    Ależ to pysznie wygląda!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Olcia

    Placki za mną chodzą a właśnie smażyć mi się nie chciało :)))) spadasz mi z nieba!

  3. Milena

    Cudo nie wiedziałam że cała taka zapiekanka jest taka łatwa że o leczo nie wspomne!!!

    1. Marta

      Super, że przypadły do gustu 🙂

  4. Aśka

    Pięknie podane <3

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  5. Kate

    Super pomysł 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że uda się wykorzystać 🙂

  6. Majka

    To musi być pyszne…:)

    1. Marta

      Oj tak! a do tego takie proste 🙂

  7. Iwona

    Uwielbiam babkę ziemniaczaną!!! dodaję jeszcze skwareczki z boczku pycha 🙂

    1. Marta

      Z boczkiem brzmi pysznie 🙂

  8. Hania

    “Placek” przepyszny, do lecza dorzuciłam podwawelską, bo dla Mężusia musi być mięsko i wyszło bosko palce lizać 🙂

    1. Marta

      Skąd ja to znam 😉 Z kiełbasą to jeszcze cebulę dorzucić i prawdziwe leczo będzie 🙂

  9. Megs

    Super obiadek 👌🏻

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  10. wspaniałe lekkie danie, do którego też się przymierzam 🙂

    1. Marta

      Polecam! pysznie i zdrowo 😉

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Ryba

    Jestem na redukcji i bardzo brakowało mi ziemniaków w takiej formie, Twoja zapiekanka jest boska dziękuję!!!:)

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że mogłam pomóc 🙂

  12. Marta

    Wczoraj jedliśmy z mężem. Pycha i niesamowicie sycące 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Ania

    PYCHOTKA!!! Dzisiejsza kolacyjka i kazdy sie zajadal z usmiechem!!!
    Polecam i zapisuje do swojej ksiazki kucharskiej:):)

    Kolejny super przepis – dzieki Marta i pozdrawiam :))

    Ania

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu i oczywiście serdecznie zapraszam po więcej 🙂 Pozdrawiam 🙂

  14. Kornelia

    Pyszny placek i pyszne leczo 😋

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 + 19 =


Top