Placki ziemniaczane z piekarnika z leczo z pieczonej papryki i cukinii

Chrupiąca zapiekanka ziemniaczana z piekarnika to idealna alternatywa dla cięższych smażonych placków ziemniaczanych. Jeśli zastanawiacie się, czy smakują podobnie od razu uprzedzam, że nie, co nie znaczy, że zapiekanka nie jest równie smaczna ; ) Poza kwestiami zdrowotnymi na jej plus przemawia również szybkość i prostota przygotowania. Pomimo, że smażone placki uwielbiam, oczekiwanie przy patelni na ich przyrządzenie do moich ulubionych już nie należy… ; ) Do zapiekanki idealnie pasuje leczo z cukinii i papryki. Polecam!!!


placki-ziemniaczane-z-piekarnika

Składniki na zapiekankę (forma 33 x 23 cm):

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cebulę pokrojoną w małą kostkę oraz roztrzepane jajka z przyprawami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną 2 łyżkami oleju. Na wierzch masy ziemniaczanej równomiernie wyłożyć pozostałe 3 łyżki oleju. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 45 minut.

Składniki na leczo:

  • 2 duże czerwone papryki
  • cukinia (lub bakłażan)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • sól, szczypta imbiru, szczypta curry, świeża bazylia

Cukinię pokroić w kostkę, posolić, wymieszać z łyżką oleju. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papryki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, również ułożyć na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 25 min. Ostudzić, zdjąć skórę z papryki i pokroić ją w kostkę. Wraz z cukinią przełożyć do garnka i zalać przecierem pomidorowym. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku. Gotować przez chwilę, wymieszać.

Smacznego!

Inspiracja

 

 

Komentarzy: 30

  1. Jaga
    12 kwietnia 2016 / 11:57

    Ależ to pysznie wygląda!

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2016 / 20:26

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Olcia
    12 kwietnia 2016 / 12:36

    Placki za mną chodzą a właśnie smażyć mi się nie chciało :)))) spadasz mi z nieba!

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2016 / 20:26

      Idealnie 🙂

  3. Milena
    12 kwietnia 2016 / 14:05

    Cudo nie wiedziałam że cała taka zapiekanka jest taka łatwa że o leczo nie wspomne!!!

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2016 / 20:27

      Super, że przypadły do gustu 🙂

  4. Aśka
    12 kwietnia 2016 / 15:01

    Pięknie podane <3

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2016 / 20:27

      Dziękuję 🙂

  5. Kate
    12 kwietnia 2016 / 16:01

    Super pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2016 / 20:27

      Mam nadzieję, że uda się wykorzystać 🙂

  6. Majka
    12 kwietnia 2016 / 21:03

    To musi być pyszne…:)

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2016 / 22:41

      Oj tak! a do tego takie proste 🙂

  7. Iwona
    12 kwietnia 2016 / 23:04

    Uwielbiam babkę ziemniaczaną!!! dodaję jeszcze skwareczki z boczku pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2016 / 0:00

      Z boczkiem brzmi pysznie 🙂

  8. Hania
    13 kwietnia 2016 / 16:52

    “Placek” przepyszny, do lecza dorzuciłam podwawelską, bo dla Mężusia musi być mięsko i wyszło bosko palce lizać 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2016 / 20:42

      Skąd ja to znam 😉 Z kiełbasą to jeszcze cebulę dorzucić i prawdziwe leczo będzie 🙂

  9. Megs
    13 kwietnia 2016 / 18:21

    Super obiadek 👌🏻

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2016 / 20:42

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2016 / 18:20

      Polecam! pysznie i zdrowo 😉

  10. Majka
    17 kwietnia 2016 / 22:08

    Genialne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2016 / 22:35

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Ryba
    21 kwietnia 2016 / 0:01

    Jestem na redukcji i bardzo brakowało mi ziemniaków w takiej formie, Twoja zapiekanka jest boska dziękuję!!!:)

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2016 / 13:06

      Bardzo mi miło, że mogłam pomóc 🙂

  12. Marta
    23 kwietnia 2016 / 21:52

    Wczoraj jedliśmy z mężem. Pycha i niesamowicie sycące 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2016 / 22:13

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Ania
    4 października 2018 / 20:33

    PYCHOTKA!!! Dzisiejsza kolacyjka i kazdy sie zajadal z usmiechem!!!
    Polecam i zapisuje do swojej ksiazki kucharskiej:):)

    Kolejny super przepis – dzieki Marta i pozdrawiam :))

    Ania

    • Marta
      Autor
      4 października 2018 / 22:55

      Bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu i oczywiście serdecznie zapraszam po więcej 🙂 Pozdrawiam 🙂

  14. Kornelia
    11 stycznia 2019 / 19:17

    Pyszny placek i pyszne leczo 😋

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2019 / 2:00

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
2 + 17 =