Ciasto marchewkowe fit

Mam wielkość słabość do ciasta marchewkowego, więc w celu urozmaicenia chętnie przygotowuję każdy kolejny przepis na ten wypiek, który wpadnie mi w ręce ; ) Tym razem Ola zainspirowała mnie swoją lżejszą wersją, która jednocześnie jest szybsza do przygotowania, bo mamy mniej składników do siekania ; ) Polecam!


Ciasto-marchewkowe-fit

Składniki:

  • 6 średnich marchewek
  • 15 łyżek mąki owsianej (mogą być zmielone płatki)
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 150 g serka homogenizowanego
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • prażone orzechy włoskie

Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę dokładnie wymieszać z kakao, żółtkami, miodem, olejem i proszkiem do pieczenia. Jeśli będzie zbyt sucha, aby dobrze połączyć składniki można dodać odrobinę wody. Dodać marchewkę, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do przygotowanej masy. Przełożyć do formy ceramicznej wysmarowanej olejem kokosowym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut. Serek wymieszać z miodem i cynamonem. Przełożyć na ostudzone ciasto, posypać pokruszonymi, podprażonymi orzechami.

Smacznego!


dietetyczne-ciasto-marchewkowe

Komentarzy: 64

  1. Kaska
    8 kwietnia 2016 / 15:13

    Już się nie mogę doczekać aż zrobię <3

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2016 / 22:43

      Daj znać jak smakowało 🙂

  2. Mirka
    8 kwietnia 2016 / 20:52

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2016 / 22:43

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Majka
    8 kwietnia 2016 / 21:35

    Do tej pory podchodziłam do ciast z marchewką raczej sceptycznie, no ale tak kusisz tymi zdjęciami że trzeba po prostu zrobić i skosztować 🙂

      • Majka
        12 kwietnia 2016 / 10:15

        Przedstawia się znakomicie 🙂

        • Marta
          Autor
          12 kwietnia 2016 / 20:25

          Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2016 / 22:47

      Bardzo się cieszę:)))

  4. Kora
    8 kwietnia 2016 / 23:04

    Ostatnio też mam fazę na uzdrowione wypieki, więc na pewno w weekend będę piec 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2016 / 22:47

      Mam nadzieję, że smakowało? 🙂

  5. Megs
    9 kwietnia 2016 / 23:39

    Matko i córko jak to pysznie smakuje !!! Zamiast orzechów dałam migdały mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2016 / 22:48

      Bardzo mi miło, z migdałami na pewno też super 🙂

  6. Daga
    11 kwietnia 2016 / 10:35

    Do jakiej wielkości formy lub blachy włożyć ciasto?

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2016 / 23:44

      U mnie forma o wielkości 19×21 cm 🙂

  7. daria
    12 kwietnia 2016 / 12:48

    Świetna sprawa 🙂 Też jestem fanką zdrowego stylu życia, w sieci szukam ciekawych blogów – takich jak Twój 🙂 Polecam blog pełen zdrowej inspiracji moje ostatnie odkrycie, wydaje mi się że Tobie też się spodoba 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2016 / 20:26

      Dziękuję 🙂

  8. Joanka
    15 maja 2016 / 15:39

    Te 6 srednich marchewek to ile mniej wiecej gram czy szklanek po starciu ?

    • Marta
      Autor
      15 maja 2016 / 21:53

      Mniej więcej 270 g 🙂

      • Joanka
        17 maja 2016 / 12:39

        Dziekuje 🙂 zaraz biore sie za ciacho 😀

        • Marta
          Autor
          17 maja 2016 / 13:18

          Smacznego 🙂

          • Joanka
            17 maja 2016 / 15:24

            Ciacho wyszlo przeeepyszne i fajnie wilgotne. Z masa kajmakowa rewelka ! Co prawda to bardziej marchewkowy murzynek, dlatego nastepnym razem dam mniej kakao a wiecej platkow, ale smak obledny! A na dodatek saaaaaamo zdrowie 😀

          • Marta
            Autor
            17 maja 2016 / 17:19

            Super, że posmakowało! 🙂 rzeczywiście do marchewkowego murzynka mu blisko, bo u mnie wszystko co czekoladopodobne króluje 😉 Ciasta, którymi można się zajadać bez wyrzutów sumienia najlepsze 😉

  9. kkk
    29 maja 2016 / 18:05

    Czy mogę zastąpić olej kokosowy?
    Na pewno wypróbuję. Ciasto marchewkowe poznałam niedawno, a ta wersja do mnie przemawia 🙂

    • Marta
      Autor
      30 maja 2016 / 15:35

      Można spróbować z olejem roślinnym np. rzepakowym, powinno się udać ale wg mnie zmiana będzie wyczuwalna 😉 Pozdrawiam 🙂

  10. aga
    15 sierpnia 2016 / 17:08

    Hm robiłam dziś pierwszy raz, nie wyrosło mi 🙁 nie wiem gdzie tkwi przyczyna, ale zjeść się da ;). Może nie zmieliłam zbytnio płatków….

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2016 / 17:24

      Ono raczej nie wyrasta zbyt wiele 🙂 u mnie było tak niskie jak na zdjęciu i do tego zbite i dość wilgotne 🙂 najważniejsze, że w smaku ok 🙂

      • aga
        15 sierpnia 2016 / 17:29

        Kolor ma identyczny, nie jest zbyt wilgotne i skórka się trochę za bardzo przypiekła, chyba za długo w piecu siedziało. Następnym razem będzie idealne. Dzięki za przepis :))

        • Marta
          Autor
          15 sierpnia 2016 / 17:36

          Polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam 🙂

  11. Dawid
    12 listopada 2016 / 17:03

    U mnie coś poszło nie tak z kremem, po wymieszaniu wszystkich składników zrobił się po prostu za rzadki 🙂 Jakiś pomysł na zagęszczenie?

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2016 / 18:18

      Polecam dodać więcej mąki owsianej 🙂

      • Dawid
        14 listopada 2016 / 10:56

        ojej nie dodałem w ogóle 🙂 i zamiast kremu wyszedł słodki syrop, którym polałem ciasto marchewkowe i również było pyszne 🙂

        pozdrawiam 🙂

        • Marta
          Autor
          14 listopada 2016 / 16:58

          To pewnie dlatego wyszło za rzadkie 😉 dobrze, że nic się nie zmarnowało 🙂

  12. monika
    25 listopada 2016 / 22:32

    Czy on miał wyjść taki mega wilgotny? czy coś źle zrobiłam?

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2016 / 0:54

      Ono jest raczej z tych wilgotnych 🙂

      • monika
        26 listopada 2016 / 10:28

        Czyli dobrze wyszło😊dziękuje za przepis i napewno jeszcze skorzystam z innych😊pozdrawiam

        • Marta
          Autor
          8 grudnia 2016 / 22:53

          Super, będzie mi bardzo miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  13. Jowita
    8 grudnia 2016 / 20:05

    Przepyszne jest 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2016 / 22:52

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  14. Grażyna
    9 grudnia 2016 / 22:31

    Ciasto ideał! wilgotne, aromatyczne i wyraziste nie tak jak inne odchudzone, dzieki za super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 23:51

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂

  15. Ola
    17 grudnia 2016 / 0:02

    Pycha! w końcu będę mieć ciasto na święta które zjem bez oporów 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 1:02

      W takim razie smacznego 🙂 cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

      • Ola
        2 stycznia 2017 / 21:31

        Marto dziękuję za super przepisy ciasto wyszło pyszne uwielbiam Twoje zdrowe przepisy i mam nadzieję, że ten rok będzie obfitował w duża ilość takich nowości 🙂

        • Marta
          Autor
          3 stycznia 2017 / 1:50

          Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 oczywiście na blogu nie zabraknie zdrowych przepisów 🙂

  16. 4 lutego 2017 / 17:33

    W blasze jakiej wielkości piec ciasto ?:)

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:34

      U mnie forma o wielkości 19×21 cm 🙂

  17. P.
    8 lutego 2017 / 23:09

    Ciasto wyszło przepyszne 🙂 u mnie nawet polewa była zbędna bo wolę zjeść ze dwa kawałeczki niż przeznaczyć kalorię na polewę…

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:09

      🙂 Priosytety 🙂

  18. Patrycja
    14 lutego 2017 / 19:39

    Czy mąkę owsianą mogę zrobić z płatków błyskawicznych owsianych po prostu je zmiksować? A jeśli nie – jaką mąką mogę zastąpić mąkę owsianą 🙂 ?

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2017 / 1:09

      Jak najbardziej można zmiksować blenderem na mąkę, ale nie te błyskawiczne. Sprawdzą się zwykłe lub górskie 🙂

  19. MilenKa
    21 lutego 2017 / 12:50

    Bardzo fajny przepis piekę już drugi raz tak nam smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:16

      Bardzo mi miło :))

  20. Izabela
    2 marca 2017 / 17:34

    Przepyszne!!! Uwielbiam fit wypieki ale tylko takie które naprawdę smakują i nie czuć ze sa fit 😉 dziękuję za wszystkie Twoje przepisy w tym klimacie jeszcze się nie zawiodłam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2017 / 0:08

      To ogromnie miłe, bardzo dziękuję 🙂

  21. Kinia
    16 października 2017 / 22:44

    Uwielbiam to ciasto 🙂 piekę chyba 5 raz na zmianę z bezglutenowym 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2017 / 22:45

      Super <3

  22. Ania
    21 sierpnia 2018 / 13:22

    Hej 🙂 a mozna piec go w funkcji termoobieg? Jak tak to ten sam czas I temp?

    Dzieki – Ania

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2018 / 11:05

      Można, u mnie funkcja termoobieg naprawdę bardzo mocno grzeje, więc czas pieczenia skróciłabym o 10 min., ale tu sporo zależy od piekarnika 🙂

      • Ania
        23 sierpnia 2018 / 15:03

        Super – dzieki 🙂 bede piekla w weekend. Do marchewkowego nie mam reki i zawsze mi zakalec wychodzi 🙁 sprobuje twoj przepis i mam nadzieje ze tym razem wyjdzie 🙂

        Dopiero trafilam na twoj blog ale juz bardzo bardzo mi sie podoba! Swietne przepisy i pomysly na fit slodkosci 🙂

        • Marta
          Autor
          25 sierpnia 2018 / 11:40

          Bardzo mi miło, zapraszam 🙂 U mnie były trudne początki z murzynkiem… niby takie proste ciasto, a u mnie zawsze ten zakalec 🙂 ale nie poddałam się i w końcu udało się go “odczarować” 😉

          • Ania
            28 sierpnia 2018 / 11:22

            Ciasto PYCHA!!! Prawdziwa PETARDA! Smakuje jak brownie (dalam 3 duze lyzki gorzkiego kakao) – wilgotne i super smakuje a do tego FIT! Polecam:):)
            Zamiast wody do zmieszania suchych skladnikow dalam odcisniety sok z tej tartej marchewki 🙂
            Dzieki za super przepis 🙂

          • Marta
            Autor
            28 sierpnia 2018 / 23:09

            Ogromnie się cieszę, że tak przypadło do gustu 🙂 super pomysł z dodatkiem soku z marchewki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
21 − 2 =