Po dużym sukcesie jakim okazały się piernikowe pancakes, przyszła pora na piernikowe gofry. Moja misja, aby przekonać Maluchy do smaku pierników zbliża się ku końcowi : ) Polecam!
Składniki:
- 45 g masła
- 100 ml płynnego miodu
- 1 jajko (wielkość L)
- 1/2 szklanki mleka
- 125 g mąki pszennej
- 40 g mielonych migdałów
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło z miodem rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Białko ubić na sztywną pianę. Żółtko zmiksować blenderem z mlekiem, suchymi składnikami, skórką pomarańczową i przestudzoną maślaną masą. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec gofry zgodnie z instrukcją gofrownicy. Po upieczeniu gofry są miękkie, ale po delikatnym przestudzeniu na kratce, szybko stają się chrupiące.
Smacznego!