Piernikowe gofry

Po dużym sukcesie jakim okazały się piernikowe pancakes, przyszła pora na piernikowe gofry. Moja misja, aby przekonać Maluchy do  smaku pierników zbliża się ku końcowi : ) Polecam!


Piernikowe gofry przepis

Składniki:

  • 45 g masła
  • 100 ml płynnego miodu
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 125 g mąki pszennej
  • 40 g mielonych migdałów
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło z miodem rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Białko ubić na sztywną pianę. Żółtko zmiksować blenderem z mlekiem, suchymi składnikami, skórką pomarańczową i przestudzoną maślaną masą. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec gofry zgodnie z instrukcją gofrownicy. Po upieczeniu gofry są miękkie, ale po delikatnym przestudzeniu na kratce, szybko stają się chrupiące.

Smacznego!


Gofry świąteczne

zBLOGowani.pl

Komentarzy: 20

  1. Natalia
    24 grudnia 2016 / 10:51

    Mniaaaaam ! Wesołych świat 🙂

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:26

      Dziękuję i również życzę wesołych Świąt 🙂

  2. Aga
    24 grudnia 2016 / 12:50

    Świetny pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:26

      Bardzo dziękuję 🙂 Wesołych Świąt!

  3. Jowita
    25 grudnia 2016 / 19:43

    Pycha ! Wszystkiego najlepszego 🙂

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:27

      Miło mi, że posmakowały 🙂 Wesołych Świąt!

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:43

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Ulka
    27 grudnia 2016 / 15:35

    Bardzo smacze i smakują zupełnie jak pierniki 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:48

      Super, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:48

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  5. Majka
    28 grudnia 2016 / 16:47

    Ciekawa odmiana gofrów 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:49

      Dziękuję 🙂 na świąteczny czas idealne, o ile ktoś lubi pierniki 😀

  6. 29 grudnia 2016 / 19:39

    Jutro wypróbuję je na śniadanie, akurat mam w zapasie przyprawę korzenną.
    Robiłam już z twojego przepisu dyniowe gofry i wyszły przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2016 / 22:29

      Bardzo mi miło 🙂 daj znać jak smakowały 🙂

  7. Dorota
    23 stycznia 2017 / 13:21

    Narobiłaś mi smaku, już zgłodniałam. Dostałam na urodziny gofrownicę Profi i teraz eksperymentuję w kuchni. Spróbuje tym razem twojego przepisu. Ze świąt zostało mi jeszcze trochę przyprawy do piernika. Trzeba ją jakoś wykorzystać bo zwietrzeje i się nie będzie do niczego nadawała.

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:04

      Polecam, pycha, a szkoda by było marnować przyprawę 😉

  8. allybelle
    11 grudnia 2020 / 12:42

    Hej, zastanawiam się dlaczego w przepisie jest zarówno proszek i soda? Czy nie wystarczy tylko proszek? Soda i tak potrzebuje kwaśnego środowiska do zadziałania a tutaj jest mleko a nie maślanka/kefir/jogurt. Takie combo aż prosi się o zgagę 🙁

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2020 / 12:57

      Mleko aktywuje sodę 🙂 Pierwszy raz słyszę, że połączenie proszku do pieczenia i sody skutkuje zgagą, każdy z tych produktów ma inne zadanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 8 =