Site icon marta-gotuje.pl

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe znane również pod nazwą leniwe kluski to jeden z moich ulubionych obiadów z dzieciństwa. Im bardziej leniwie zagniatane tym pyszniejsze zwłaszcza z dużymi „grudkami” twarogu w cieście : ) Polecam!!!


Składniki (dla 2-4 osób osób):

W dość dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę (można dodać również trochę oleju). W tym czasie twaróg ugniatamy leniwie w misce widelcem, z mąką, żółtkami i cukrem waniliowym i całość dokładnie mieszamy widelcem. Białko ubijamy mikserem na sztywną pianę i dodajemy do serowej masy. Na stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki, na którą kładziemy przygotowaną masę. Formujemy ruloniki, ciasto będzie się mocno kleić, ale im mniej mąki uda nam się podsypać, tym lepsze wyjdą leniwe ; ) Gotowe wałeczki tniemy nożem na małe kawałki i wrzucamy na gotująca się wodę. Od momentu wypłynięcia czekamy 2 min i wyciągamy łyżką cedzakową. Można podawać bez niczego, ze śmietanką lub bułką tartą i cukrem.

Smacznego : )


Exit mobile version