Site icon marta-gotuje.pl

Pizza calzone

Przedstawiam obiecany przepis na pizzę calzone ; ) Podczas przygotowania pizzy było dużo zabawy zwłaszcza dla naszej siostrzenicy, którą gościmy w ten weekend i której jedynym życzeniem była pizza na obiad! Ponieważ dzieci nie zawsze lubią tylko zdrowe smakołyki starałam się dołączyć zdrowe dodatki i przy okazji zgłosić nasze wykonanie do konkursu organizowanego przez Pudliszki ; ) Dzięki koncentratowi pomidorowemu z bazylią powstał nam idealny pomidorowy sos! Polecam!


Składniki na ciasto:

Najpierw wykonujemy zaczyn z drożdżami ( drożdże plus 150 ml wody). Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy sól. W środku robimy dołek, do niego wlewamy oliwę i zaczyn, resztę wody. Ciasto wyrabiamy do gładkości i zostawiamy do zwiększenia objętości na około godzinkę.

W tym czasie przygotowujemy sobie farsz.

Składniki na farsz:

Pieczarki podsmażam na oliwie, dodaję cebulkę i czosnek. Na koniec wrzucam pokrojone kiełbaski myśliwskie i plasterki pepperoni. W osobnej miseczce mieszam wszystkie sery, doprawiam do smaku. Do serów dodaję „smażonkę”.

Składniki na sos pomidorowy:

Do bulionu dodaję koncentrat pomidorowy.  W innym garnku gotuję wodę, mieszam z mąką. Gdy zacznie wrzeć dokładam masło i mieszam, aż się rozpuści.  Dodaję masę pomidorową. Mieszam i doprawiam pieprzem.

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części, jeszcze raz dobrze ugniatamy. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nakładamy nadzienie, zostawiając około 1-2 cm wolnego miejsca od brzegu.  Ciasto zginamy w połowie, formując pieroga. Istotnym jest, by dobrze skleić brzegi. Polecam też umocnić je uciskając widelcem, w ten sposób uzyskujemy ładny wzorek na obwodzie. Pierogi ładujemy do  piekarnika rozgrzanego do ok.200 stopni. Po ok. 30 minutach, wyjmujemy pyszną, rumianą Calzone!

Smacznego : )

Exit mobile version