Site icon marta-gotuje.pl

Pizza cubana

Pyszna i puszysta pizza cubana to przysmak serwowany na karaibskiej Kubie. Z wyglądu przypomina trochę polskie pizzerinki, choć dodatek aromatycznej posypki i musztardy do pomidorowego sosu zmienia całkowicie oblicze tej „zwykłej” przekąski. Polecam!!!

Składniki na ciasto (8 sztuk):

Składniki na okład:

Składniki na posypkę:

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić nie za długo, kilka minut (użyłam robota kuchennego). Powinno być gładkie, elastyczne i lśniące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby się odgazowało, podzielić na 8 równych części i rozwałkować na kształt przypominający koło. Posmarować pulpą i musztardą wedle uznania ( u mnie około 1 łyżeczki musztardy na każdą pizzę). Cebulę pokroić w piórka, ser gouda w małą kostkę, mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Całość ułożyć na pomidorowo-musztardowym sosie każdej pizzerinki. Wszystkie składniki posypki wymieszać, posypać pizzerinki i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 C (termoobieg), piec 7 minut, brzegi powinny się lekko zarumienić.

Smacznego!

Przepis – Lubię. Atlas z przepisami.

Exit mobile version