Pizza cubana

Pyszna i puszysta pizza cubana to przysmak serwowany na karaibskiej Kubie. Z wyglądu przypomina trochę polskie pizzerinki, choć dodatek aromatycznej posypki i musztardy do pomidorowego sosu zmienia całkowicie oblicze tej „zwykłej” przekąski. Polecam!!!

Pizza kubańska

Składniki na ciasto (8 sztuk):

  • 500 g mąki (najlepiej na pizzę – włoska typ „00”)
  • 220-250 ml wody – u mnie dokładnie 230 ml
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na okład:

  • pulpa pomidorowa lub ew. passata pomidorowa
  • musztarda (ok. 1 łyżeczki na sztukę)
  • 1 czerwona cebula
  • 200- 300 g sera (gouda + mozzarella)

Składniki na posypkę:

  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić nie za długo, kilka minut (użyłam robota kuchennego). Powinno być gładkie, elastyczne i lśniące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby się odgazowało, podzielić na 8 równych części i rozwałkować na kształt przypominający koło. Posmarować pulpą i musztardą wedle uznania ( u mnie około 1 łyżeczki musztardy na każdą pizzę). Cebulę pokroić w piórka, ser gouda w małą kostkę, mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Całość ułożyć na pomidorowo-musztardowym sosie każdej pizzerinki. Wszystkie składniki posypki wymieszać, posypać pizzerinki i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 C (termoobieg), piec 7 minut, brzegi powinny się lekko zarumienić.

Smacznego!

Pizza cubana
kubańska pizza

Przepis – Lubię. Atlas z przepisami.

Komentarzy: 18

  1. Aga
    2 września 2020 / 14:04

    Jak tylko szaleństwo chorobowe się skończy jest cel Kuba 😀 a tymczasem będzie kubańska pizza w domku 🙂 Wygląda cudnie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2020 / 23:37

      Piękne plany i mam nadzieję, że pizza choć trochę umili oczekiwanie 🙂

  2. Ewa
    2 września 2020 / 15:06

    Ciekawe niby zwykła pizza a tak zachęcająco wyglada 😋

    • Marta
      Autor
      3 września 2020 / 23:38

      Dokładnie, pozornie zwykła, ale jest ten efekt wow 😀

  3. Gaba
    2 września 2020 / 17:04

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      3 września 2020 / 23:38

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  4. Majka
    2 września 2020 / 23:47

    Nie ma co zwlekać, trzeba jak najszybciej przygotować 😉

    • Marta
      Autor
      3 września 2020 / 23:38

      Zdecydowanie 😀

      • Majka
        4 września 2020 / 22:32

        Pychota, musztarda i pieczona czerwona cebula robią wrażenie 😋 Kolejna cudowna pizza z Twojego bloga 🥰

        • Marta
          Autor
          9 września 2020 / 23:03

          Ogromnie się cieszę 😀

  5. Kinia
    3 września 2020 / 17:15

    Super super i jeszcze raz super robi się raz dwa a smak obłędny 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2020 / 23:38

      Bardzo się cieszę 🙂

  6. Milena
    30 października 2020 / 10:34

    Przepyszne, nie spodziewałam się takiego efektu 🙂 a zdjęcia robi Pani tak piękne, apetyczne że trudno się nie skusić 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 9:45

      Ogromnie mi miło, dziękuję <3 cieszę się, że posmakowało 🙂

  7. Milena
    8 marca 2021 / 21:58

    Przepyszne każdy kto spróbuje prosi o przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2021 / 12:08

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  8. Renata
    3 czerwca 2021 / 15:59

    Rewelacja!!!! super smak a niby takie proste 🙂

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2021 / 12:24

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 23 =