Sernik z mango

Sernik z mango to połączenie idealne! Owocowy, kremowy na obłędnym czekoladowym spodzie zyska uznanie wszystkich sernikowych miłośników : ) Przepis pochodzi z poznańskiej kawiarni Ruina i wg autorki cieszy się on niezmiennie największym uwielbieniem, jeśli mieliście okazję go próbować, pewnie wiecie dlaczego : ) Polecam!!!

Składniki na spód (tortownica o średnicy 28cm):

  • 130 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 65 g cukru
  • 20 g kakao
  • większa szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć, najlepiej dłońmi, zagniatając je mocno między palcami (nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 10 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.

Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (użyłam w wiaderku, dobrej jakości)
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 270 ml słodkiego mleka zagęszczonego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 450 g pulpy mango
  • szczypta soli

Twaróg przełożyć do misy miksera. Krótko zmiksować. Dodawać kolejno składniki, mieszając tylko do połączenia. Najpierw mąka i sól. Następnie jajka, jedno po drugim. Potem mleko zagęszczone, kwaśna śmietana i na koniec pulpa z mango. Wstawić do piekarnika na 55 minut lub do czasu, aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Klajdra śmietanowa:

  • 400 g kwaśnej śmietany (18%)
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżki pulpy mango

Cukier puder przesiać do śmietany, wymieszać. Wylać na ostudzony sernik i równo rozprowadzić. Na środek wyłożyć pulpę mango i łyżką zrobić okręgi na śmietanie. Przełożyć do lodówki na całą noc.

Smacznego!

Inspiracja – Lubię. Atlas z przepisami.

Komentarzy: 38

  1. Majka
    7 września 2020 / 12:50

    Obłędny 🥰 Robiłam już sernik z mango z dwóch różnych przepisów, czas na tę trzecią wersję 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:03

      O to jestem bardzo ciekawa jak wrażenia 😀

      • Majka
        19 września 2020 / 12:05

        Wspaniały ❤

        • Marta
          Autor
          20 września 2020 / 22:02

          Super, że posmakował <3

  2. Ania
    7 września 2020 / 13:51

    Boski, kocham mango, więc musi być mój 😋

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:04

      Polecam! 🙂

  3. Aga
    7 września 2020 / 14:43

    Bardzo apetyczny 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:04

      Dziękuję 🙂

  4. Isia
    7 września 2020 / 20:57

    Wspaniały 😍

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:04

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  5. Natka
    7 września 2020 / 21:49

    A jaki ser?

    • Goska
      8 września 2020 / 14:21

      Ja zawsze używam piatnicy albo moj ulubiony 😊

      • Marta
        Autor
        9 września 2020 / 23:06

        U mnie również Mój Ulubiony 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:05

      Im “prostszy” skład tym lepiej 😀 użyłam Mój Ulubiony z Wielunia 🙂

  6. Mewa
    7 września 2020 / 22:19

    A co to jest pulpa z mango czy to surowe, obrane i bez pestki mango?

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:06

      Pulpa to forma musu, użyłam takiej z puszki 🙂

  7. Goska
    8 września 2020 / 14:20

    Wspaniały ❤️

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:06

      🙂 🙂 🙂

  8. Natalka
    8 września 2020 / 17:26

    Przepyszny wcale się nie dziwie że jest hitem 😁

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:06

      Super, że posmakował 🙂

  9. Izka
    10 września 2020 / 18:39

    Ląduje w ulubionych ❤️

    • Marta
      Autor
      11 września 2020 / 11:08

      Bardzo mi miło 😀

  10. Wika
    12 września 2020 / 10:52

    Wspaniały serniczek i szybko się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:51

      Super, że posmakował 🙂

  11. Młoda
    13 września 2020 / 8:30

    Czy składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki i czy to leżakowanie w nocy w lodówce jest konieczne?

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:52

      Składniki można wcześniej wyjąć z lodówki, leżakowanie w nocy jest kluczowe do nabrania odpowiedniej konsystencji 🙂

  12. JJ
    14 września 2020 / 15:45

    Bardzo bardzo dobry 🙂

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:53

      Cieszę się i pozdrawiam 🙂

  13. 17 września 2020 / 13:41

    Wygląda pysznie 🙂 szkoda, że nie można się poczestować przez ekram komputera, do kawki by mi się przydał 🙂

    • Marta
      Autor
      18 września 2020 / 21:44

      Również żałuję 😉

  14. Mary
    18 września 2020 / 8:07

    Sernik jest pyszny rodzinka myślała ze z cukierni 🙂

    • Marta
      Autor
      18 września 2020 / 21:44

      Bardzo się cieszę 🙂

  15. Kama
    6 października 2020 / 11:44

    Najlepszy sernik nie tylko jaki upiekłam ale jaki w ogóle jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2020 / 10:10

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  16. Elwira
    14 października 2020 / 11:25

    Zrobiłam na urodziny siostrzenicy i jedna tortownica to zdecydowanie za mało, rozszedł się w mig 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2020 / 23:55

      Super <3

  17. M7
    20 października 2020 / 22:26

    Czy na wierzch można dać jogurt naturalny zamiast śmietany?

    • Marta
      Autor
      20 października 2020 / 23:27

      Niestety nie 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 25 =