Potrawka z czerwonej fasoli i porzeczek

Potrawka z czerwonej fasoli i porzeczek na piwie to idealny pomysł na pożywny, wegański obiad. Bardzo aromatyczna i błyskawiczna do przygotowania, posmakuje nawet typowym mięsożercom (przetestowane) : ) Polecam!!!

potrawka z czerwonej fasoli

Składniki (4-5 porcji):

  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 goździk
  • 2 łyżki oleju
  • 3 puszki dowolnej fasoli lub 4 i 1/2 szklanki ugotowanej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa*
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki czerwonych porzeczek

*Piwo można zastąpić bulionem i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu klonowego

Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w grube plastry, czosnek w cienkie plasterki. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, do czasu aż cebula zrobi się szklista.

Do podsmażonych warzyw dodać paprykę wędzoną i ostrą, kolendrę oraz goździk. Dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Dodać 1 puszkę fasoli wraz z zalewą oraz pozostałe 2 puszki odcedzone. Wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, piwo, bulion, cukier oraz sól i pieprz. Przykryć i gotować na niedużym ogniu przez 10 minut. Wrzucić czerwone porzeczki i gotować bez przykrycia kolejne 5 minut. Podawać z kaszą lub żytnim chlebem.

Smacznego!

potrawka z czerwonej fasoli jadłonomia
potrawka z czerwonej fasoli i porzeczek

Przepis – „Jadłonomia po polsku” Marta Dymek

Komentarzy: 14

  1. Majka
    11 września 2020 / 12:30

    Wygląda fenomenalnie 😍 Muszę przyznać, że ta książka jest świetna. Część przepisów już przetestowałam i wszystkie udane 🙂

    • Marta
      Autor
      11 września 2020 / 14:08

      O tak, też ją uwielbiam i kilka przepisów za mną 🙂 obecnie jest ulubiona w kategorii wege 😀

      • Majka
        18 września 2020 / 11:17

        Pyszności, coś pomiędzy fasolką po bretońsku a dhal, jest tu jakiś wspólny mianownik 😍 Spróbowałam zaraz po ugotowaniu, finalnie zjem z kaszą bulgur.

        • Marta
          Autor
          18 września 2020 / 21:45

          Lepiej bym tego nie opisała 😀 I nawet typowy mięsożerca będzie zadowolony 🙂

  2. Kornelia
    11 września 2020 / 12:50

    Przepyszne ❤️

    • Marta
      Autor
      11 września 2020 / 14:08

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 😀

  3. Aga
    11 września 2020 / 14:58

    Lubię mięso ale to wyglada tak apetycznie, ze chyba spróbuje 🙂

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:50

      Polecam 🙂

  4. Isia
    11 września 2020 / 19:02

    Pyszności 😋

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:50

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  5. Kass
    12 września 2020 / 10:51

    Kolejny super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:51

      Bardzo mi miło, pozdrawiam:)

  6. Malwina
    14 września 2020 / 8:31

    Pychotka i super do pudełka do pracy 🙂

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:52

      Bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 11 =