Site icon marta-gotuje.pl

Pizza Korona

Pizza korona to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy (zwłaszcza jeśli często ją przyrządzacie : ). Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne zupełnie takie jak Mama przyrządzała dla nas w dzieciństwie. Miło było powrócić do tego smaku : ) Polecam!!!



Składniki:

Sos pomidorowy:

Dodatkowo:

Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. (Robotem kuchennym około 6 minut – ciasto powinno być gładkie i elastyczne). Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Przygotować sos. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalać przecierem pomidorowym, dodać przyprawy. Dusić na średnim ogniu ok. 20 minut, do czasu aż sos zgęstnieje.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm. Na środku ciasta zrobić zarys mniejszego okręgu i pokroić go na 8 części. Nie pokrojoną część pizzy posmarować sosem pomidorowym ułożyć starty ser mozzarella i opcjonalnie inne dodatki. Trójkąty ze środka założyć pod brzeg ciasta i dokładnie zlepić. Wierzch posypać bazylią (można również posmarować mlekiem wtedy ciasto ładnie się zarumieni). Odstawić na kolejne 10 minut, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut.

Smacznego!






Inspiracja
Exit mobile version