Site icon marta-gotuje.pl

Pizza z kamienia

Od dawna szukam przepisu na pizzę taką jak w Pizza Hut, ale okazuje się, że nie tylko przepis jest ważny : ) Nie posiadam niestety specjalnego pieca do wypieku pizzy, ale dzięki sklepowi emako.pl miałam okazję wypróbować kamień do pieczenia i zdecydowanie jestem już bliżej mojego ideału : ) Ciasto wyszło bardzo chrupiące, szczególnie na brzegach. Planowałam pizzę z kurczakiem i sosem enchilada, ale przepis na sos okazał się bardzo mocno pikantny! ; ) Pomimo iż na pierwszą pizzę położyłam go niewiele, dosłownie palił w usta, więc na drugiej zdecydowałam się już na sos na bazie koncentratu pomidorowego : ) A zaznaczam, że pikantne rzeczy zazwyczaj mi nie straszne… ; )



Składniki na ciasto (2 pizze o średnicy ok 28 cm): 

Składniki na sos pomidorowy: 

Dodatkowo:

  • 200 g mozzarelli
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 filet z kurczaka + ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia

Mąkę przesiewamy z solą. Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże  wraz z cukrem oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na czas 10 minut.  Tak przygotowane drożdże stopniowo wlewamy do mąki, która nam pozostała wraz z solą. Dokładnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. (W razie potrzeby możemy dodać trochę więcej mąki lub wody, tak aby konsystencja ciasta nam odpowiadała). Na koniec dodajemy oliwę i ponownie dokładnie wyrabiamy. Możemy rzucić przygotowanym ciastem o blat, aby drożdże lepiej się związały ; ) Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy, mieszając wszystkie podane powyżej składniki.

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, przekładamy tam cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, mieszamy. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w ulubionej przyprawie, dorzucamy na patelnię i całość podsmażamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C z opcją grzania dolnej grzałki. (Kamień do pizzy wkładamy do zimnego piekarnika).

Ciasto rozwałkowujemy na wielkość kamienia lub blachy i układamy tam ciasto. Na ciasto kładziemy sos pomidorowy, a następnie przygotowane dodatki i ser starty na tarce. Pieczemy przez ok. 20 minut.

Smacznego : )

 


Exit mobile version