Puszyste naleśniki na bazie kwaśnej śmietany to idealny pomysł na smaczne rozpoczęcie dnia. Placuszki podałam z sosem z truskawek i mango, który świetnie dopełnił całości. Błyskawiczne do przygotowania, świetnie sprawdzą się również w formie deseru. Polecam!
Składniki (ok. 8 placuszków):
- 1 duże jajko
- 230 g kwaśnej śmietany 18% (1 szklanka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 25 g cukru trzcinowego (2 łyżki)
- 95 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na sos:
- garść mrożonych truskawek
- 1/2 dojrzałego mango
Jajko roztrzepać ze śmietaną i cukrem trzcinowym. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać na jednolitą, gęstą masę. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor (opcjonalnie można patelnię wysmarować minimalną warstwą masła).
Truskawki przełożyć do rondelka z grubym dnem, podgrzewać często mieszając do czasu aż będą miękkie. Dodać mango, zmiksować blenderem.
Smacznego!
Inspiracja „Smitten Kitchen”