Site icon marta-gotuje.pl

Placuszki z kwaśną śmietaną

Puszyste naleśniki na bazie kwaśnej śmietany to idealny pomysł na smaczne rozpoczęcie dnia. Placuszki podałam z sosem z truskawek i mango, który świetnie dopełnił całości. Błyskawiczne do przygotowania, świetnie sprawdzą się również w formie deseru. Polecam!


Składniki (ok. 8 placuszków):

Składniki na sos:

Jajko roztrzepać ze śmietaną i cukrem trzcinowym. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać na jednolitą, gęstą masę. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor (opcjonalnie można patelnię wysmarować minimalną warstwą masła).

Truskawki przełożyć do rondelka z grubym dnem, podgrzewać często mieszając do czasu aż będą miękkie. Dodać mango, zmiksować blenderem.

Smacznego!





Inspiracja „Smitten Kitchen”

Exit mobile version