Proste bułeczki śniadaniowe, puszyste i mięciutkie, do przygotowania z niewielkiej ilości składników. Polecam!!
Składniki (8 bułeczek):
- 1/2 kg mąki pszennej typ 550
- 4 g drożdży instant (opcjonalnie 15 g świeżych, wtedy trzeba zrobić rozczyn)
- 5 g soli (1 płaska łyżeczka)
- 5 g cukru (1 łyżeczka)
- 125 g ciepłego mleka (1/2 szklanki)
- 125 g ciepłej wody (1/2 szklanki)
- 50 g oleju rzepakowego (5 łyżek)
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól i cukier, ponownie wymieszać. Następnie dodać mleko i wodę. Wymieszać i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Gdy ciasto będzie w miarę jednolite dodać olej i dalej wyrabiać ok 7-10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką kuchenną, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie podzielić je na 8 równych części. Z każdej uformować bułeczkę, lekko ją spłaszczyć i odłożyć na blachę do pieczenia. Naciąć w połowie i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 200 C (grzałki góra-dół). Na dnie piekarnika ustawić blachę lub naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą. Do piekarnika wstawić wyrośnięte bułeczki i piec przez 20-25 minut, a następnie wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego!