Sałatka Big Mac inspirowana znanym większości z nas hamburgerem : ) Nie tylko efektownie wygląda, ale również świetnie smakuje i sprawdzi się na każdej imprezie, czy rodzinnym spotkaniu. Koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 6 plastrów żółtego sera
- 4 duże bułki hamburgerowe
- 1 sałata lodowa
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 2 duże ogórki konserwowe
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Mięso mielone podsmażyć do czasu, aż zmieni kolor. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszać. Na wierzchu ułożyć plastry żółtego sera i podgrzewać do czasu aż się rozpuści (można przykryć patelnię pokrywką). Przestudzić. Bułki przekroić na dwie połówki. Górne części z sezamem odłożyć na bok (jeśli sałatkę planujecie podać na imprezie można je przekroić na ćwiartki, aby łatwiej było nakładać), dolne części bułek przekroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku (150 C termoobieg) przez 10 min. Opcjonalnie przed włożeniem do piekarnika można grzanki posypać małymi wiórkami z masła. Przestudzić. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, sałatę w mniejsze kawałki, ogórki w plasterki.
Składniki na sos:
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- 6 małych korniszonów lub ogórków konserwowych
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- pieprz
Cebulę i ogórki drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Złożenie sałatki:
- Połowa grzanek
- Połowa mięsa z serem
- Połowa sosu
- Papryka z pomidorem
- Połowa sałaty
- Połowa grzanek
- Połowa mięsa z serem
- Połowa sosu
- Ogórki konserwowe
- Sałata
- Górna część bułek z sezamem
Smacznego!