Site icon marta-gotuje.pl

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Delikatne, duszone mięso w pomidorowym sosie z warzywami, idealnie się sprawdzi, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, a szybko potrzebujecie czegoś ze spektakularnym efektem : ) Danie jest bardzo treściwe, przepysznie smakuje również odgrzewane kolejnego dnia. Polecam!!!

Składniki:

Schab pokroić w paski, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i podsmażyć na łyżce mocno rozgrzanego oleju. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki, dodać do mięsa. Papryki pokroić w paski, dorzucić na patelnię, wymieszać i podsmażać razem. Podlać wodą tak, aby delikatnie przykrywała mięso z warzywami. Ogórki pokroić w plasterki, dodać na patelnię wraz z koncentratem pomidorowym, oregano i cukrem. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut, do miękkości mięsa.

Smacznego!


Exit mobile version