Schab w sosie własnym to bardzo lubiane, tradycyjne danie, które wygrywa u nas w połączeniu z panierowanym kotletem : ) Przygotowuje się go w prosty sposób, a w rezultacie otrzymujemy idealnie delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Polecam!!!
Składniki:
- 8 plastrów schabu (ok. 1 kg mięsa)
- 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, słodka papryka, 1 listek laurowy
- czubata łyżka mąki pszennej rozmieszana w niewielkiej ilości wody
Plastry schabu, umyć, osuszyć i delikatnie rozbić i podsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Oprószyć solą, pieprzem i obficie słodką, czerwoną papryką i podsmażyć jeszcze chwilę z obu stron. Odłożyć na bok, a na patelni rozgrzać olej lub masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dołożyć ponownie mięso i listek laurowy, zalać 2 szklankami wody, dusić pod przykryciem ok. 60 minut (w razie potrzeby dolać więcej wody). Gdy mięso jest miękkie, łyżkę mąki rozprowadzić w niewielkiem ilości wody, dokładnie wymieszać, a następnie małym strumieniem wlewać na patelnię, cały czas mieszając, do czasu aż sos się zagęści. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego!