Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym to bardzo lubiane, tradycyjne danie, które wygrywa u nas w połączeniu z panierowanym kotletem : ) Przygotowuje się go w prosty sposób, a w rezultacie otrzymujemy idealnie delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Polecam!!!

Schab w sosie własnym

Składniki:

  • 8 plastrów schabu (ok. 1 kg mięsa)
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka, 1 listek laurowy
  • czubata łyżka mąki pszennej rozmieszana w niewielkiej ilości wody

Plastry schabu, umyć, osuszyć i delikatnie rozbić i podsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Oprószyć solą, pieprzem i obficie słodką, czerwoną papryką i podsmażyć jeszcze chwilę z obu stron. Odłożyć na bok, a na patelni rozgrzać olej lub masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dołożyć ponownie mięso i listek laurowy, zalać 2 szklankami wody, dusić pod przykryciem ok. 60 minut (w razie potrzeby dolać więcej wody). Gdy mięso jest miękkie, łyżkę mąki rozprowadzić w niewielkiem ilości wody, dokładnie wymieszać, a następnie małym strumieniem wlewać na patelnię, cały czas mieszając, do czasu aż sos się zagęści. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

Smacznego!

Duszony schab
Schab w sosie własnym najlepszy przepis
Duszony schab w sosie
Schab duszony w sosie własnym

Komentarzy: 16

  1. Aga
    18 września 2019 / 11:10

    Uwielbiam ja daję nawet więcej cebuli i w piórka bo lubię czuć większy kawałek 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2019 / 0:59

      Super 🙂

  2. Milena
    18 września 2019 / 11:32

    Pysznie wygląda pamiętam obiadki u Babci i takie właśnie dania 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2019 / 0:59

      Bardzo dziękuję, Babcine smaki najlepsze 🙂

  3. Izka
    18 września 2019 / 13:06

    Moje smaki wygląda super.

    • Marta
      Autor
      19 września 2019 / 1:00

      Dziękuję i polecam 🙂

  4. Ania
    18 września 2019 / 17:43

    Mniam!

    • Marta
      Autor
      19 września 2019 / 1:01

      🙂 🙂 🙂

  5. Isia
    18 września 2019 / 18:33

    Apetycznie wygląda zrobię na niedzielę 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2019 / 1:02

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  6. Ewka
    18 września 2019 / 19:34

    Robię bardzo podobnie, nie daję papryki, ale czosnek 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2019 / 1:02

      Papryki? 😉 Czosnek na pewno super wzbogaca smak 🙂

  7. Jula
    20 września 2019 / 13:22

    Wyszedł super obiadek narzeczony aż palce lizał 😀

    • Marta
      Autor
      23 września 2019 / 10:11

      Jak miło! pozdrawiam 🙂

  8. Nora
    25 września 2019 / 16:02

    Bardzo fajny obiadek, mięso wprost się rozpada polecam.

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:35

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 5 =