Site icon marta-gotuje.pl

Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym to bardzo lubiane, tradycyjne danie, które wygrywa u nas w połączeniu z panierowanym kotletem : ) Przygotowuje się go w prosty sposób, a w rezultacie otrzymujemy idealnie delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Polecam!!!

Składniki:

Plastry schabu, umyć, osuszyć i delikatnie rozbić i podsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Oprószyć solą, pieprzem i obficie słodką, czerwoną papryką i podsmażyć jeszcze chwilę z obu stron. Odłożyć na bok, a na patelni rozgrzać olej lub masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dołożyć ponownie mięso i listek laurowy, zalać 2 szklankami wody, dusić pod przykryciem ok. 60 minut (w razie potrzeby dolać więcej wody). Gdy mięso jest miękkie, łyżkę mąki rozprowadzić w niewielkiem ilości wody, dokładnie wymieszać, a następnie małym strumieniem wlewać na patelnię, cały czas mieszając, do czasu aż sos się zagęści. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

Smacznego!

Exit mobile version