Site icon marta-gotuje.pl

Scones z borówkami

Kruche angielskie bułeczki pasują idealnie na śniadanie, ale z dodatkiem borówek stanowią też świetny deser i dodatek do popołudniowej herbaty. Najlepsze na ciepło z dodatkiem masła, dżemu, jogurtu a nawet śmietany : ) Polecam!


Składniki (8 bułeczek):

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i posiekać nożem do czasu aż kawałki masła będą bardzo malutkie, prawie niewidoczne w cieście. Dodać borówki i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie wymieszać. Jajka rozbełtać widelcem, dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać. Przelać do suchych składników, połączyć za pomocą widelca, uważając żeby borówki się nie rozpadły. Przełożyć na stolnicę delikatnie oprószoną mąką i uformować kwadrat o boku 16 cm. Pokroić na 4 mniejsze kwadraty, a następnie każdy z nich na 2 trójkąty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować śmietaną, oprószyć cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 205 C (termoobieg) przez ok. 16-18 minut do czasu aż góra delikatnie się zezłoci. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na kratce, podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego!



Inspiracja „The Kinfolk Table”

Kochani dziękuję Wam również za liczny udział w konkursie z Groupon.pl Jak widać kuchnia śródziemnomorska nie jest Wam obca i dzięki Wam poznałam kolejne wspaniałe przysmaki : ) Wybór zwycięzców był bardzo trudny, ale ostatecznie nagrody zostały przyznane:

MirkaWu – tort pizzowy za zaskakującą wariację na temat śródziemnomorskiej kuchni i umiejętne połączenie fascynacji włoskich i polskich smaków.

MichałO – za obrazowe i bardzo oryginalne powiązanie sztuki kulinarnej z muzyką i podanie pysznego pomysłu na ravioli.

Anula81 – za bardzo kreatywne podejście do zadania konkursowego i wesołą historię opisująca klimat śródziemnomorskich posiłków wraz z przepisem na smaczny posiłek.

Gratulujemy!

Exit mobile version