Scones z borówkami

Kruche angielskie bułeczki pasują idealnie na śniadanie, ale z dodatkiem borówek stanowią też świetny deser i dodatek do popołudniowej herbaty. Najlepsze na ciepło z dodatkiem masła, dżemu, jogurtu a nawet śmietany : ) Polecam!


scones-z-borówkami
Składniki (8 bułeczek):

  • 280 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 90 g zimnego masła
  • 160 g borówek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 80 ml słodkiej śmietany 36% + ok. 10 ml do posmarowania bułeczek
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i posiekać nożem do czasu aż kawałki masła będą bardzo malutkie, prawie niewidoczne w cieście. Dodać borówki i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie wymieszać. Jajka rozbełtać widelcem, dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać. Przelać do suchych składników, połączyć za pomocą widelca, uważając żeby borówki się nie rozpadły. Przełożyć na stolnicę delikatnie oprószoną mąką i uformować kwadrat o boku 16 cm. Pokroić na 4 mniejsze kwadraty, a następnie każdy z nich na 2 trójkąty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować śmietaną, oprószyć cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 205 C (termoobieg) przez ok. 16-18 minut do czasu aż góra delikatnie się zezłoci. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na kratce, podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego!


scones-martha-stewart

blueberries-scones

Inspiracja „The Kinfolk Table”

Kochani dziękuję Wam również za liczny udział w konkursie z Groupon.pl Jak widać kuchnia śródziemnomorska nie jest Wam obca i dzięki Wam poznałam kolejne wspaniałe przysmaki : ) Wybór zwycięzców był bardzo trudny, ale ostatecznie nagrody zostały przyznane:

MirkaWu – tort pizzowy za zaskakującą wariację na temat śródziemnomorskiej kuchni i umiejętne połączenie fascynacji włoskich i polskich smaków.

MichałO – za obrazowe i bardzo oryginalne powiązanie sztuki kulinarnej z muzyką i podanie pysznego pomysłu na ravioli.

Anula81 – za bardzo kreatywne podejście do zadania konkursowego i wesołą historię opisująca klimat śródziemnomorskich posiłków wraz z przepisem na smaczny posiłek.

Gratulujemy!

Komentarzy: 21

  1. Ewa
    2 września 2016 / 13:47

    Wyglądają przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:30

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:30

      Warto wypróbować, mają swój specyficzny urok 🙂

  2. Majka
    2 września 2016 / 18:24

    Właśnie, trzeba w końcu scones zrobić 😁Kuszą😋

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:31

      Są szybkie i proste, więc mam nadzieję, że się skusicie 🙂

  3. Jessie
    3 września 2016 / 17:55

    Pycha! super smakowały na śniadanko 🙂 Mąż wsuwał jeszcze ciepłe z masełkiem które super się rozstapiało ale dla mnie obowiązkowo nutella 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:32

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  4. Milka
    4 września 2016 / 16:01

    Przepyszne 🙂 fajnie bo wczesniej nie jadłam choć w Angli spędziłam nawet kilka miesięcy 🙂

    • Marta
      Autor
      5 września 2016 / 14:46

      Tak to często bywa 🙂 cieszę się, że mogłaś nadrobić po powrocie do Polski 🙂

  5. Malwa
    4 września 2016 / 19:37

    Sama nie wiem czy bardziej mi przypominają bułki czy ciastka hih ale bardzo smakowite wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      5 września 2016 / 14:45

      Najważniejsze, że smakowały 🙂

  6. Majka
    13 września 2016 / 23:10

    Ktoś tu dostanie słodkie śniadanie do szkoły 😋 I coś czuję że będą prośby o jeszcze. Ja delektuje się nimi późnym wieczorkiem, a co tam😄

    • Marta
      Autor
      13 września 2016 / 23:27

      I słusznie 🙂 najlepsze na ciepło i przecież trzeba spróbować zanim poda się dzieciom 😀 😀

  7. Ola
    7 sierpnia 2017 / 18:17

    Uwielbiam! jadłam je jak na krótko mieszkałam w londynie i nie wiedziałam że są takie łatwe do przygotowania 🙂 o wiele smaczniejsze niż sklepowe i na pewno o niebo zdrowsze 🙂

    • Marta
      Autor
      7 sierpnia 2017 / 22:15

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  8. Janja
    2 stycznia 2018 / 18:45

    Pychotka 😋

  9. Misia
    22 sierpnia 2019 / 18:05

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:28

      Super, że posmakowały 🙂

  10. Dominika
    2 września 2021 / 22:28

    Kurczę, a mi one chyba nie wyszły, ciasta w ogóle nie mogłam uformować, lepiło się do dłoni i rozsypywało, nie można było utworzyć jednej całości o pokrojeniu w trójkąty mogłam pomarzyć.
    Mimo tego, szkoda mi było produktów, przerzuciłam na blachę i upiekłam. Wyszło zupełnie nie słodkie i za bardzo spieczone.
    Następnym razem mogłabym potrzymać ok.2 min krócej w piekarniku, ale nie wiem co nie tak z tym ciastem.

    • Marta
      Autor
      4 września 2021 / 11:28

      Ciasto na scones nie jest takie gładkie i elastyczne jak np. drożdżowe, dlatego inaczej się z nim pracuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 + 30 =