Zapiekanka z makaronem, warzywami i kurczakiem

Bohaterem dzisiejszego wpisu jest zapiekanka oczywiście makaronowa : ) Przepisem podzieliła się ze mną czytelniczka p. Joanna Kryla i przyznaję, że jest przepyszny. Trochę go zmodyfikowałam i na pewno nie raz powtórzę również w innych kombinacjach. Polecam!!!


zapiekanka-makaronowa
Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 300 g makaronu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka
  • 200 g sera gouda
  • 100-150 g sera typu feta
  • 2 łyżki oleju + odrobina do wysmarowania naczynia

Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do wrzątku i gotować przez 3 minuty od zagotowania. Odcedzić, przelać zimną wodą. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną woda. Kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, suszone pomidory drobno posiekać. Całość podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać, przesmażyć. Żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tartki, fetę pokroić w kostkę. Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. Przełożyć makaron, dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać. Posypać 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, doprawić pieprzem. Przełożyć mieszankę z mięsem. Na wierzchu ułożyć brokuły, pomiędzy poszczególne różyczki włożyć ser feta, posypać pozostałymi ziołami prowansalskimi. Całość posypać pozostałym żółtym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20-30 minut do czasu, aż ser się rozpuści.

Smacznego!


zapiekanka-z-makaronem-i-kurczakiem
 

Chciałabym rownież serdecznie podziękować Wam za udział w konkursie z marką Amica. Wasze prace były bardzo kreatywne, a wybór zwycięzców niezwykle trudny! Ostatecznie nagrody powędrują do:

Robaszekk Za przekazanie wyróżniającej się, nieszablonowej historii zapadającej w pamięć pełnej pysznych smakołyków.

Czarnulka Za unikatowy wybór zaledwie jednego magicznego składnika z podaniem wielu oryginalnych i smacznych przykładów zastosowania.

Anulka Za dużą dozę zaangażowania i kreatywności włożonych w przygotowanie odpowiedzi na konkursowe pytanie wraz z doborem osobliwej zawartości lodówki.

Serdecznie gratulujemy!

Komentarzy: 44

  1. Maggie :)
    1 września 2016 / 10:14

    Już wiem co na obiad 🙂
    PS jak Ty to robisz ze u Ciebie nawet zapiekanka wyglada tak apetycznie?! 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:26

      Dziękuję 🙂 daj znać jak smakowało? 🙂

  2. Majka
    1 września 2016 / 15:09

    Wygląda przepysznie☺

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:26

      Jest bardzo bardzo pyszna, gorąco polecam 🙂

      • Majka
        14 września 2016 / 16:40

        Dziękuję za zachętę 😊Potwierdzam – zapiekanka jest bardzo bardzo pyszna, po prostu wspaniała

        • Marta
          Autor
          14 września 2016 / 22:05

          Super 🙂 U nas jest już w ulubionym menu 😀

  3. Monika
    1 września 2016 / 16:17

    Ajj nie udało się … Ale zapiekankę zrobię a co 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:27

      Mam nadzieję, że następnym razem się uda, a zapiekanka na pocieszenie 🙂

  4. Ewa
    1 września 2016 / 22:29

    Wygląda obłędnie 🙂 jak tylko dorwę fetę bedzie na obiadek 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:27

      Dziękuję, daj znać jak smakowało 🙂

  5. Aneta
    4 września 2016 / 16:02

    Uwielbiam takie zapiekanki, świetny pomysł z tym serem do makaronu i podstawa nie byla zbyt sucha … cała rodzinka zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      5 września 2016 / 14:45

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  6. Szpinakowa
    5 września 2016 / 14:26

    Zapiekanka jak zwykle wygląda przepysznie :). Dobrze widzę, że używałaś makaronu typu rurki? Czy ma to w ogóle jakieś znaczenie, który wybierzemy? Zakładam, że do takiego dania nie pasuje chociażby spaghetti ale mogą być np. świderki pełnoziarniste czaniecki? Ostatnio przerzuciłam się na te trochę zdrowsze makarony i mam jeszcze problem w tym żeby dopasować je do konkretnych dań

    • Marta
      Autor
      5 września 2016 / 14:44

      Bardzo dziękuję 🙂 tak użyłam rurek – penne, moim zdaniem będą pasowały prawie wszystkie z tych mniejszych – świderki, kokardki, muszelki, szersze rurki- rigatoni również pełnoziarniste. Te wstążkowe i dłuższe jak np. spaghetti czy tagliatelle raczej wykorzystuję w połączeniu z sosem w zapiekankach średnio mi pasują, ale wszystko jest kwestią gustu 🙂 Jeśli Tobie pasuje to dlaczego nie 🙂

  7. emila
    6 września 2016 / 13:55

    jak dla mnie to nie ma większego znaczenia. makarony pełnoziarniste, razowe i inne tego typu mogą spokojnie zastąpić te standardowe

    • Marta
      Autor
      6 września 2016 / 23:22

      Zdecydowanie 🙂

  8. Ilona
    8 września 2016 / 23:10

    Zapiekanka jest P-Y-S-Z-N-A !!! wykorzystałam wszystko co zalegało w lodówce a tu taki świetny obiad powstał 🙂 geniusz Martuś geniusz 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2016 / 23:44

      Super! 🙂

  9. 9 września 2016 / 13:42

    takie zapiekanki mogę jeść bardzo często, uwielbiam, swietny przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2016 / 23:46

      Tak niewiele potrzeba, a zawsze wychodzą pyszne 🙂

  10. Arleta
    26 września 2016 / 23:14

    Super przepis!!! smaki dobrane idealnie zupełnie jakby pode mnie przepis pisany bez żartów 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2016 / 19:26

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Ewa
    2 października 2016 / 19:23

    Przepyszny obiad, rewelacja jak zawsze czułam że mogę zaryzykować z Twoimi przepisami i w ciemno przygotowałam na wizytę gości! całość zniknęła w zastraszającym tempie 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2016 / 19:27

      Świetne wiadomości, dziękuję 🙂

  12. Kora
    15 października 2016 / 15:11

    Przepyszny obiad 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:01

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  13. Megan
    24 października 2016 / 14:30

    Super przepis 🙂 zapiekanka znikneła w całości a porcja zacna 🙂 cała rodzinka zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      24 października 2016 / 23:53

      Bardzo mi miło, że obiad posmakował 🙂

  14. Jaga
    28 listopada 2016 / 12:32

    Przepyszny obiad robię kolejny raz na wizytę znajomych i goście za każdym razem zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2016 / 20:01

      Super, że posmakowało 🙂

  15. Ela
    19 grudnia 2016 / 19:55

    Obiadek idealny dziękuję za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:26

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  16. Kasia
    31 grudnia 2016 / 0:08

    Wyszła pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2016 / 2:20

      Super, że posmakowała 🙂

  17. Sasha
    9 stycznia 2017 / 12:47

    Bardzo lubię Twoja kuchnie i kolejny przepis okazał sie strzałem w dzisiatke 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:19

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  18. Jagoda
    17 lutego 2017 / 1:04

    Przepyszny obiadek polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 13:02

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Aśka
    2 października 2017 / 14:54

    Zapiekanka jest obłędna ❤️

    • Marta
      Autor
      3 października 2017 / 9:53

      Super, że posmakowała 🙂

  20. Misia
    15 stycznia 2018 / 15:01

    Zapiekanka wyszła pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2018 / 15:39

      Bardzo mi miło 🙂

  21. Nina
    10 października 2018 / 17:11

    Wspaniały obiad wszyscy sie zajadali niby cos zwyklego a jednak super 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2018 / 1:12

      Bardzo się cieszę, często to właśnie prostota jest kluczem do sukcesu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
4 − 3 =