Kontakt

blog kulinarny

Pulla, słodki fiński chlebek

Pulla to słodki fiński chleb z cynamonem i kardamonem. Przepis znalazłam w intrygującej pozycji “The Kinfolk Table” i nie miałam watpliwości, że muszę zacząć właśnie od niego : ) Nie udało mi się uzyskać idealnego książkowego kształtu, zbyt mocno wyrosły w piekarniku, nadzienie odrobinę zaczęło się rozpływać, ale przedłużyłam delikatnie czas pieczenia i w nagrodę otrzymałam te pyszne maślane chlebki z dodatkiem słodkiej cukrowo-cynamonowej skorupki.  Są obłędne, zwłaszcza jedzone na ciepło. Polecam!!!


pulla

Składniki na ciasto (8-10 sztuk):

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka 3,2%
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 85 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 125 g masła (temp. pokojowa)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Drożdże wymieszać z mlekiem, do całkowitego rozpuszczenia. Dodać mąkę, cukier, kardamon i sól, zmiksować do połączenia. Dodać zimne masło i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie ok. 15 minut, robotem kuchennym 8 min.) Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości.

Przygotować nadzienie. Masło zmiksować z cukrem, cynamonem i kardamonem do uzyskania w miarę puszystej masy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta na grubość ok. 0,64 cm. Na całej powierzchni dokładnie rozsmarować nadzienie i zaczynając od dłuższego boku ciasno zwinąć ciasto w roladę. Przekroić na 8-10 trójkątów. Górną część trójkąta przycisnąć do dołu w kierunku środka otrzymując drożdżówki z widocznymi paskami masy. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Po tym czasie wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 205 C (termoobieg) przez ok. 15 minut  do czasu aż zbrązowieją i cukier się skarmelizuje ( w oryginale 10-12). Podawać na ciepło.

Smacznego!


pulla-finski-slodki-chleb



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 31 sierpnia, 2016
Kategorie: Chleby, Ciasta drożdżowe, Drożdżowe, Drożdżówki

37 komentarzy

  1. Kinga

    Wyglądają obłędnie a na Kinfolka choruje od dawna 🙂

    1. Marta

      Miałam to szczęście, że Siostra mnie nim obdarowała i jestem oczarowana 🙂

  2. Majka

    Piękne!!! Aż ślinka cieknie…Już wyobrażam sobie je w towarzystwie kawki z mlekiem 😋

    1. Marta

      Do kawki, herbaty a nawet mleka idealne 🙂

  3. Magda

    Cudowne i ten zapach który musi unosić się w domu 😍

    1. Marta

      Dziękuję, zapach nie do zastąpienia 🙂

  4. Iwona

    Mniam mniam uwielbiam takie wypieki 🙂

    1. Marta

      U nas też należą do ulubionych 🙂

  5. Justysia

    Przepyszne są, słodziutkie mocno maślane zniknęły w oka mgnieniu :))

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  6. Tylka

    Super ciasto! Trochę jestem zdziwiona że drożdżowe bez jajek ale bardzo elastyczne a po upieczeniu mięciutkie a chrupiąca skorka rzeczywiście cudowna 🙂

    1. Marta

      Bez jajek, a jakie pyszne prawda? 🙂

  7. musiały bosko pachnieć w trakcie pieczenia 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  8. Kasia J.

    Cudowny smak <3

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Martyna

    Rodzinka sie zajadala az milo 🙂 moje dzieciaczki raczej za wypiekami nie przepadaja ale “buly” zeszly wszystkie 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo mi miło 🙂 moje dzieci również kochają wszystkie drożdżowe “buły” 🙂

  10. Ania

    Najlepsze drożdżowe zawijańce jakie jadłam! o tym że sama robiłam nie wspomne 🙂 jestem pełna podziwu dla Pani pasji i wiele wypieków już u Pani wypróbowałam wszystkie wychodzą pyszne, gratuluję 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję!!! 🙂 świetna motywacja 🙂

  11. Majka

    Otworzyłaś mi wrota niebios…to musi być “nektar Bogów”🤗

    1. Marta

      Co za piękna rekomendacja :)))

  12. Kaja

    Przepyszne! a do drożdżowych nie mam ręki 🙂 koleżanki nadal nie wierzą, że sama zrobiłam 🙂 Przepis oczywiście poszedł w świat 🙂

    1. Marta

      Gratulacje 🙂 bardzo się cieszę, że się udało! 🙂

  13. docia

    Przepyszne, gratuluję przepisu.

    1. Marta

      Dziękuję super, że posmakowało 🙂

  14. Malwina

    Bardzo smaczne i jedyna wada, że nie doczekają do jutra a miały być dla dzieci do sniadaniówki 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że takie wady są do zaakceptowania 🙂

  15. Natalia

    Przepyszne są 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  16. Ula

    Obłędne i poradziłam sobie z nimi a do drożdżowego nie mam ręki 🙂

    1. Marta

      Bardzo dobra wiadomość 🙂 mam nadzieję, że udało się odczarować obawę przed drożdżowymi wypiekami 🙂

  17. Gosia

    Bułeczki idealne tak smakuje skandynawia <3

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  18. Aśka

    Przepyszne wyszły 🙂

  19. Aga

    Uwielbiam je 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top