Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem owoców morza, więc to danie idealnie wpasowało się w jego smaki. Jeśli chodzi o małże nie do końca podzielam ten entuzjazm, więc jeśli mam okazję wybieram coś innego, choć w takiej wersji bardzo mnie przekonują : ) Po raz kolejny okazuje się, że proste przepisy najczęściej są najsmaczniejsze. Polecam!!!
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 500 g świeżych małży w muszlach
- 50 ml oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 2 papryczki chilli
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 90 ml wytrawnego czerwonego wina
- pęczek natki pietruszki i parmezan do dekoracji
Małże przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić, przelać wodą, przełożyć na dużą patelnię, dodać 1/4 szklanki wody i gotować przez 10-12 minut do czasu aż się otworzą. Co jakiś czas przemieszać. Jeśli jakieś małże nie zdążą się w tym czasie otworzyć należy je wyrzucić.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek oraz chili. Dodać pomidory z puszki oraz wino, doprawić solą. Dodać małże i dokładnie wymieszać.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć na patelnię z małżami. Trzymać na dużym ogniu i mieszać całość przez ok. 3 minuty. Posypać posiekaną świeżą natką pietruszki oraz startym parmezanem.
Smacznego!
Inspiracja „Przepisy na cztery pory roku”
Kochani serdecznie Wam dziękuję za udział w Czekoladowym Konkursie : ) Jestem ogromną fanką czekolady, więc zdaję sobie sprawę, że zadanie nie było łatwe! Ostatecznie nagroda została przyznana:
Iris – za ciepłą opowieść o spełnionych marzeniach, poszerzaniu kulinarnych horyzontów i zdradzenie sekretnego przepisu na nietuzinkowe wykorzystanie czekolady Wedel w meksykańskiej kuchni.
Gratulujemy!!!