Site icon marta-gotuje.pl

Spaghetti z małżami w sosie pomidorowym

Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem owoców morza, więc to danie idealnie wpasowało się w jego smaki. Jeśli chodzi o małże nie do końca podzielam ten entuzjazm, więc jeśli mam okazję wybieram coś innego, choć w takiej wersji bardzo mnie przekonują : ) Po raz kolejny okazuje się, że proste przepisy najczęściej są najsmaczniejsze. Polecam!!!



Składniki:

Małże przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić, przelać wodą, przełożyć na dużą patelnię, dodać 1/4 szklanki wody i gotować przez 10-12 minut do czasu aż się otworzą. Co jakiś czas przemieszać. Jeśli jakieś małże nie zdążą się w tym czasie otworzyć należy je wyrzucić.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek oraz chili. Dodać pomidory z puszki oraz wino, doprawić solą. Dodać małże i dokładnie wymieszać.

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć na patelnię z małżami. Trzymać na dużym ogniu i mieszać całość przez ok. 3 minuty. Posypać posiekaną świeżą natką pietruszki oraz startym parmezanem.

Smacznego!

Inspiracja „Przepisy na cztery pory roku”



Kochani serdecznie Wam dziękuję za udział w Czekoladowym Konkursie : ) Jestem ogromną fanką czekolady, więc zdaję sobie sprawę, że zadanie nie było łatwe! Ostatecznie nagroda została przyznana:

Iris – za ciepłą opowieść o spełnionych marzeniach, poszerzaniu kulinarnych horyzontów i zdradzenie sekretnego przepisu na nietuzinkowe wykorzystanie czekolady Wedel w meksykańskiej kuchni.

Gratulujemy!!!

Exit mobile version