Site icon marta-gotuje.pl

Suflety z czekoladą

Pomimo mojego uwielbienia dla „Złotej Księgi Czekolady” po raz pierwszy byłam trochę rozczarowana… Nazwa suflety czekoladowe z niespodzianką oraz zdjęcia były bardzo zachęcające, jednak później musiałam się głowić jak uzyskać czekoladowe suflety, kiedy do ciasta nie dodajemy ani kakao ani czekolady… niestety również składniki podane w przepisie się nie do końca zgadzały, ale mam nadzieję, że to jedyny taki wypadek ; ) Niemniej jednak suflety bez czekolady ale z niespodzianką też wyszły bardzo smaczne : )


Składniki na 6 szt:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 12 małych czekoladek

Foremki do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy obficie kakao. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy żółtka z cukrem na jasny krem. Następnie dodajemy kolejno białka, przestawiamy na niskie obroty i stopniowo dodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczenia, później śmietanę i kolejną połowę mąki.

Tak przyrządzonym ciastem wypełniamy foremki do połowy, wkładamy po 2 czekoladki i zalewamy resztą ciasta, wygładzając wierzch. Pieczemy przez 35-45 minut, do wyrośnięcia, a następnie odstawiamy suflety na 5 minut przed spożyciem.

Można podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Smacznego : )

Exit mobile version