Site icon marta-gotuje.pl

Szybkie ciasto z malinami

Pomimo, że bardzo lubię spędzać czas w kuchni, często nie mam go zbyt wiele i każda zaoszczędzona minuta się liczy ; ) Na szczęście w takich chwilach zawsze możemy sięgnąć po ekspresowe ciasto z owocami, które dodatkowo pysznie smakuje. Kruche ciasto ze śmietanowym nadzieniem (inspiracja), przełamane kwaskowatymi malinami świetnie się sprawdza. Polecam!

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 20 x 20 cm):
  • 300 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 250 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać łyżeczkę ekstraktu oraz masło. Zmiksować lub zagnieść na gładką masę. Podzielić na dwie części. Pierwszą z nich wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (można zostawić delikatnie wyższe brzegi). Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 12 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Składniki na nadzienie:
  • 150 ml śmietanki kremówki (36% lub 30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksować. Na koniec dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Ponownie wymieszać mikserem.

Dodatkowo:
  • 500 g świeżych malin

Na przestudzony spód wyłożyć śmietanowe nadzienie, a następnie wysypać maliny. Na wierzch pokruszyć małe kawałeczki pozostałego ciasta. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 35 min. do czasu aż śmietanowa masa się zetnie, a wierzch ładnie zarumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie.

Smacznego : )

Exit mobile version