Pomimo, że bardzo lubię spędzać czas w kuchni, często nie mam go zbyt wiele i każda zaoszczędzona minuta się liczy ; ) Na szczęście w takich chwilach zawsze możemy sięgnąć po ekspresowe ciasto z owocami, które dodatkowo pysznie smakuje. Kruche ciasto ze śmietanowym nadzieniem (inspiracja), przełamane kwaskowatymi malinami świetnie się sprawdza. Polecam!
- 300 g mąki pszennej
- 75 g cukru pudru
- 250 g masła (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać łyżeczkę ekstraktu oraz masło. Zmiksować lub zagnieść na gładką masę. Podzielić na dwie części. Pierwszą z nich wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (można zostawić delikatnie wyższe brzegi). Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 12 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
- 150 ml śmietanki kremówki (36% lub 30%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksować. Na koniec dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Ponownie wymieszać mikserem.
- 500 g świeżych malin
Na przestudzony spód wyłożyć śmietanowe nadzienie, a następnie wysypać maliny. Na wierzch pokruszyć małe kawałeczki pozostałego ciasta. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 35 min. do czasu aż śmietanowa masa się zetnie, a wierzch ładnie zarumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie.
Smacznego : )