Oczekując cały rok na sezonowe owoce, myślę zawsze o tym cieście : ) Najprostszym, babcinym, z owocami i kruszonką, które dodatkowo jest puszyste, wilgotne, po prostu przepyszne! Przygotujecie je w kilka chwil, a po 30 minutach w piekarniku uraczy Was swoim smakiem, zapachem lata i wspomnieniami beztroskich wakacji z dzieciństwa : D Koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!
Składniki (duża blacha 23 x 33 cm):
- 250 margaryny Palma
- 2 jajka (wielkość L)
- 2 żółtka
- 175 g cukru trzcinowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
Margarynę zmiksować z jajkami, żółtkami i cukrem. Dodać jogurt naturalny, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przełożyć do masy, zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Z umytych truskawek usunąć szypułki, pokroić w mniejsze kawałki, wyłożyć na ciasto i posypać kruszonką z poniższego przepisu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (opcja góra-dół) przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g margaryny Palma
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
Wszystkie składniki wymieszać, rozcierając palcami do uzyskania kruszonki.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Palma