Tarty kojarzą mi się głównie z latem i sezonowymi owocami, ale za bardzo je lubię, aby zrezygnować z nich w pozostałych porach roku ; ) Nieskromnie napiszę, że ta tarta czekoladowa z syropem klonowym i orzechami pekan to najlepsza jesienna tarta i to nie tylko wśród tych które sama miałam okazję przygotować, ale również wśród tych, które kiedykolwiek jadłam! Już przy pierwszym krojeniu nie obyło się bez dokładek i po zdjęciach zostały tylko okruszki, a to oznacza, że koniecznie musicie jej spróbować : ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (forma o średnicy 26 cm):
- 130 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnego mleka
- 1 jajko (wielkość L)
Masło posiekać nożem z mąką, kakao i cukrem pudrem. Dodać mleko i jajko, zagnieść ciasto (można przy użyciu robota kuchennego). Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Po tym czasie spód tarty nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Ostudzić.
Składniki na nadzienie:
- 135 ml syropu klonowego
- 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego (7g)
- 1 łyżeczka masła (7g)
- szczypta soli
- 55 g gorzkiej czekolady (70%)
- 2 jajka (wielkość L)
- 80 g orzechów pekan
Syrop klonowy podgrzać na średnim ogniu z cukrem, masłem i szczyptą soli, do czasu aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki, mieszać do czasu aż się rozpuści, a masa będzie gładka. Dodać jajka, dokładnie zmiksować (masa powinna zwiększyć delikatnie objętość trwa to kilka minut). Wylać na podpieczony i przestudzony spód, udekorować orzechami. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 C (termoobieg) i piec przez ok 35 minut.
Smacznego!