Site icon marta-gotuje.pl

Tarta z brzoskwiniami

Kontynuując brzoskwiniowy tydzień zdecydowałam się na tartę z brzoskwiniami. Kruche ciasto w połączeniu z takim nadzieniem smakuje bardzo smacznie : ) Tym razem polecam poczekać, aż ostygnie, bo na ciepło traci część swojego uroku.



Składniki na kruche ciasto:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Zawinięte w folie wkładamy do lodówki, najlepiej na minimum godzinę.

Składniki na nadzienie:

Brzoskwinie kroimy w kosteczkę  i przekładamy na patelnię lub do dużego garnka. Zalewamy wodą, dodajemy cukier brązowy i waniliowy, sok z cytryny, dżem Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-45 min, od czasu do czasu mieszając.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy 3/4 ciasta i przekładamy do (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy na tartę. Z pozostałej części ciasta przygotowujemy wałeczki, potrzebne do ułożenia wzorku na górze ciasta. Nadzienie równomiernie rozprowadzamy do przygotowanej formy z ciastem. Na wierzch układamy paski ciasta.

Piec ok. 60 minut, w temp.180 C.

Smacznego : )

Exit mobile version