Site icon marta-gotuje.pl

Tarta z serem i malinami na cieście francuskim

Przepyszna tarta z serem i malinami na cieście francuskim na pewno podbije Wasze serca. Inspiracją była dla mnie Dorotuś. Tarta jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Polecam!

 


Składniki:

Brzegi ciasta francuskiego (które powinno być najlepiej w temp. pokojowej, aby nie kurczyło się podczas pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka . Następnie założyć tak, aby powstała wyższa krawędź wokół ciasta. Tak powstały wyższy brzeg, ponownie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Środek ciasta ponakłuwać widelcem i obciążyć np. formą do pieczenia muffinek. Ciasto podpiec w temp. 200 C przez ok. 20 min, następnie wyjąć z piekarnika i usunąć foremkę. (Dzięki podpieczeniu ciasta unikniemy namoknięciu jego spodu  od twarogu.)

W czasie, gdy ciasto się podpieka przygotowujemy nadzienie.  Twaróg, pozostała część jajka od smarowania brzegów oraz cukier puder mieszamy widelcem. Wykładamy na podpieczone francuskie ciasto, posypujemy malinami i migdałami.

Pieczemy kolejne 20-25 min. w temp. 200 C do mocno złotego koloru krawędzi.

Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Exit mobile version