Site icon marta-gotuje.pl

Tarta z truskawkami

Przepis otrzymałam od koleżanki, która zachęcając wspomniała, iż ciasto podbiło serca rodziny i znajomych. Myślałam, że będę musiała wstrzymać się do następnego lata, ale na szczęście udało mi się znaleźć truskawki i to w całkiem przystępnej cenie ; ) Tarta była rzeczywiście pyszna, podałam ją w ramach mojej imieninowej „kawy”, jedyną wadą, którą o niej usłyszałam była zdecydowanie za mała wielkość ; )


Składniki:

Mąkę, masło, cukier puder, żółtko, śmietanę i sól zagnieść i wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, przełożyć do formy na tartę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Ciasto piec ok. 20 min w 200st. Po ostudzeniu nie wyjmować ciasta z formy, cienko posmarować z wierzchu dżemem, wyłożyć ubitą śmietanę, obłożyć truskawkami pociętymi na kawałki i zalać ścinającą się galaretką. Ciasto koniecznie schłodzić, przynajmniej do czasu ścięcia się galaretki. Najlepiej smakuje na zimno.

Smacznego : )

Exit mobile version