Site icon marta-gotuje.pl

Ucierane ciasto cytrynowe z borówkami

Puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe z borówkami. Proste i szybkie do przygotowania, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Zamiast borówek świetnie sprawdzą się również maliny, czy porzeczki. Polecam!!!

Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło z cukrem, na jasną puszystą masę. Kolejno wbić jajka, cały czas ucierając. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać suche składniki i śmietanę, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać owoce, delikatnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temp. 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić i polukrować.

Składniki na lukier:

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać więcej soku z cytryny, jeśli za rzadki, więcej cukru pudru.

Smacznego!

Przepis z książki „Moje wypieki na 4 pory roku” D. Świątkowska.

Inne przepisy na ciasta ucierane znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Exit mobile version