Site icon marta-gotuje.pl

Wołowina po toskańsku

Wołowina po toskańsku to kolejny przepis pokazujący, że przyrządzenie wołowiny nie musi być ani trudne, ani pracochłonne. Znalazłam go w książce Ewy Wachowicz Ulubione, a ponieważ bardzo lubię „gulaszowe” dania wiedziałam, że tym razem również się nie zawiodę. Potrawa najbardziej smakowała mi odgrzana, kolejnego dnia, kiedy nie było już czuć charakterystycznego posmaku wina i wszystkie pozostałe smaki wspaniale się przegryzły. Polecam!



Składniki:

Cebule posiekać w drobną kostkę podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, najlepiej na głębokiej patelni. Dodać mięso pokrojone w dość dużą kostkę i obsmażyć dokładnie z każdej strony. Następnie dodać masło i mąkę, wymieszać. Stopniowo wlać wodę, wino i bulion. Całość przykryć, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, liściem laurowym. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy i marchewkę pokroić w mniejsze kawałki, całość dodać na patelnię wraz z groszkiem. Wymieszać. Przykryć i gotować do miękkości ok. 1,5 godziny. Podawać z makaronem penne i natką pietruszki.

Smacznego : )





Exit mobile version