Site icon marta-gotuje.pl

Zakwas żytni

Bardzo długo zbierałam się do tego, aby zacząć piec chleb w domu, a jednym z głównych powodów mojego odkładania tego na później był oczywiście mityczny zakwas. To słowo wywoływało moje przerażenie i pierwsza próba jego przygotowania nie wróżyła nic dobrego ; ) Zdecydowanie nie chciał współpracować… Nie poddałam się jednak i znalazłam bardzo prosty sposób na to jak krok po kroku go przygotować z gwarancją sukcesu. Przepis ten to metoda Jeffreya Hamelmana choć pierwszy raz poznałam ją tutaj. Polecam, bo przygotowanie zakwasu nie jest jednak takie trudne jak może się wydawać : )



Produkcja tego zakwasu trwa 4 dni i piątego dnia można już upiec na nim chleb. Pierwszego i drugiego dnia zakwas dokarmiamy raz dziennie, o tej samej porze. W kolejnych dwóch dniach dokarmiamy go dwa razy dziennie, co 12 godzin.

Dzień pierwszy godz. 9:00 (opcjonalnie – możemy oczywiście zacząć o dowolnej godz. ; )
  • 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 100 g wody w temp. pokojowej

Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu, powstanie gęsta masa. Odstawić na 24 godziny ( u mnie stała w zwykłym słoiku na blacie kuchennym).

Dzień drugi godz. 9:00
  • 50 g pasty z poprzedniego dnia
  • 50 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 50 g wody w temp. pokojowej

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny.

Dzień trzeci godz. 9:00
  • 50 g pasty z poprzedniego dnia
  • 50 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 50 g wody w temp. pokojowej

Wymieszać, przykryć folią spożywczą, odstawić na 12 godzin.

Dzień trzeci godz. 21:00
  • 50 g masy z rana dnia trzeciego
  • 50 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 50 g wody w temp. pokojowej

Wymieszać, przykryć folią spożywczą, odstawić na 12 godzin.

Dzień czwarty

Powtarzać dokarmianie zakwasu jak w dniu trzecim – rano i wieczorem w odstępie 12 godzinnym.

Dzień piąty

Zakwas jest gotowy do pieczenia chleba.

Jeśli w danym momencie wiem, że nie będę przez pewien czas piekła chleba, zakwas przekładam bez przykrycia do lodówki. Dokarmiam go np. raz w tygodniu zachowując formułę, że część pasty z lodówki wyrzucam/oddaję znajomym, a do pozostałej dodaję 50 g mąki żytniej razowej i 50 g mąki (wielkości są przykładowe, ale lepiej dokarmiać zakwas rzadziej ale w większej ilości), dokarmiony trzymam pod folią aluminiową na blacie i po 12 godzinach od karmienia zakwas jest aktywny i gotowy do pieczenia. Później znów przekładam go do lodówki itd. Tym sposobem można korzystać z raz przygotowanego zakwasu przez długie lata ; )

Exit mobile version