Site icon marta-gotuje.pl

Zrazy z piekarnika

Uwielbiam obiady z piekarnika, bo poza krótkim, wstępnym przygotowaniem robią się praktycznie same : ) Zrazy to typowe danie z polskiej kuchni, które moja Mama przygotowywała nam zawsze na szczególne okazje. Pieczenie w piekarniku nie zmienia ich smaku, a jest to wersja zdrowsza i mniej pracochłonna, koniecznie wypróbujcie !!!



 

Składniki:

Karkówkę pokroić w plastry i dokładnie rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką (obficie ; ). Jedną stronę posmarować niewielką ilością musztardy ok 1/2 łyżeczki. Paprykę i ogórki pokroić w paski, chleb podzielić na mniejsze kawałki. Na każdy plaster mięsa nałożyć ok. 2 pasków papryki i ogórków oraz niewielki kawałek chleba, zwinąć roladę. Spiąć „spinką” do zrazów i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez dwie godziny, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Pod koniec pieczenia odlać trochę wytopionego tłuszczu (można go zachować na sos), aby skórka lepiej się przyrumieniła. Odgrzane kolejnego dnia smakują jeszcze lepiej : )

Smacznego!

Exit mobile version