Zrazy z piekarnika

Uwielbiam obiady z piekarnika, bo poza krótkim, wstępnym przygotowaniem robią się praktycznie same : ) Zrazy to typowe danie z polskiej kuchni, które moja Mama przygotowywała nam zawsze na szczególne okazje. Pieczenie w piekarniku nie zmienia ich smaku, a jest to wersja zdrowsza i mniej pracochłonna, koniecznie wypróbujcie !!!


Przepis na zrazy z piekarnika

 

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • ogórki kiszone (ok. 5 sztuk w zależności od wielkości)
  • 1-2 kromki chleba (np. pszenno-żytni)
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, musztarda

Karkówkę pokroić w plastry i dokładnie rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką (obficie ; ). Jedną stronę posmarować niewielką ilością musztardy ok 1/2 łyżeczki. Paprykę i ogórki pokroić w paski, chleb podzielić na mniejsze kawałki. Na każdy plaster mięsa nałożyć ok. 2 pasków papryki i ogórków oraz niewielki kawałek chleba, zwinąć roladę. Spiąć „spinką” do zrazów i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez dwie godziny, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Pod koniec pieczenia odlać trochę wytopionego tłuszczu (można go zachować na sos), aby skórka lepiej się przyrumieniła. Odgrzane kolejnego dnia smakują jeszcze lepiej : )

Smacznego!

Komentarzy: 24

  1. Milena
    19 listopada 2016 / 11:43

    Genialne 😊

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2016 / 23:45

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  2. Ewa
    19 listopada 2016 / 13:10

    Robię identycznie!!! Tylko dodaje ogórki konserwowe cebule i majeranek 🙂 sa pyszne mięciutki środek a skórka chrupiąca 🙂

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2016 / 23:45

      Super 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2016 / 23:45

      Ja też, ułatwiają życie 🙂

  3. Majka
    19 listopada 2016 / 15:17

    A ja z kolei robię trochę inaczej 😊 Bo z wołowiny z dodatkiem boczku, cebulki i ogórka kiszonego, na gazie. Ale Twój przepis jest również świetny i z wielką przyjemnością go wykorzystam 😋

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2016 / 23:48

      W tradycyjnej wersji robię tak jak Ty 🙂 tutaj dodatki pod dzieci … 😉

  4. Iwona
    19 listopada 2016 / 16:41

    Super 🙂

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2016 / 23:48

      🙂

  5. Martyna
    19 listopada 2016 / 18:18

    Najlepszy obiad 🙂

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2016 / 23:48

      Dziękuję 🙂

  6. Jaga
    20 listopada 2016 / 0:14

    Smakowicie 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2016 / 1:46

      Dziękuję 🙂

  7. Natalia
    22 listopada 2016 / 13:44

    Przepyszne wyszły dziękuję za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2016 / 22:47

      Bardzo mi miło 🙂

  8. G.
    27 listopada 2016 / 1:50

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2016 / 0:18

      Super, że posmakowały 🙂

  9. Kora
    20 grudnia 2016 / 21:09

    Zraziki są pyszne i o wiele prosciej się robi niż smażone mniej pracy i jeszcze zdrowsze czego chciec wiecej 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2016 / 23:35

      Super, cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  10. Rita
    6 października 2017 / 22:39

    Najlepsze zrazy jakie jadłam!!!!!

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:04

      Super, ogromnie mi miło 🙂

  11. Iwo
    26 maja 2018 / 1:02

    Przepszny obiadek i malo przy nim pracy bede zagladac tu czesciej 🙂

    • Marta
      Autor
      26 maja 2018 / 1:18

      Bardzo się cieszę i zapraszam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 16 =